ČLANICE EU DOGOVORILE SE O PRAVILIMA ZA OGRANIČENJE POTROŠNJE GASA

ML

Stanje gasne krize može da proglasi samo Savet EU, tojest predstavnici svih zemalja članica
(Evropski komesar za energetiku Kadri Simson govori uoči sastanka ministara energetike EU u Briselu)

Zemlje Evropske unije dogovorile su se, kako javlja AFP, o zajedničkom planu za ograničenje potrošnje gasa i uslovima za proglašenju krize u snabdevanju gasa.

Plan treba da snizi rizike koji proizilaze iz mogućeg totalnog prekida isporuka ruskog gasa zemljama EU.

Ovim planom je utvrđeno da članice Unije treba da, u susret očekivanim prekidima u snabdevanju i smanjivanju isporučivanih količine gasa, u periodu od avgusta ove do marta iduće godine, smanje potrošnju gasa za 15 posto proseka u poslednjih pet godina. Taj bi korak bio dobrovoljan ali bi Brisel mogao, u konsultaciji sa zemljama članica, da proglasi stanje gasne krize i da ovo sniženje učini obaveznim u celoj Uniji.

Ova rešenja su u velikoj meri kompromisna i sadrže znatno više izuzetaka nego prvobitna varijanta, a takođe i pooštrava uslove pod kojima bi Unija mogla da članicama nametne obavezna smanjenja potrošnje gasa. Utvrđeno je, takođe, da stanje gasne krize može da proglasi samo Savet EU, tojest predstavnici svih članskih zemalja, nikako samo Evropska komisija, kako je bilo predloženo u prvobitnom planu.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...