Ukrajina pregovara o tranzitu do Unije azerbejdžanskog, umesto ruskog gasa

ML

Ugovor o tranzitu gasa, sklopljen 2019. godine između ukrajinskog državnog energetskog preduzeća "Naftzgaza" i ruskog "Gazproma", važi do kraja ove godine
(ilustracija, mapa gasovoda kroz Ukrajinu)

Mada ugovor o tranzitu ruskog gasa kroz teritoriju Ukrajine do Evrope važi do kraja ove godine, već se razmatraju varijante za nastavljanje tranzita i u narednoj godini. No, umesto ruskog u igri je sada azerbejdžanski gas. To je u intervjuu agenciji Blumberg (Bloomberg) izjavio ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski (Volodomyr Zelenskyj) koji tvrdi da je to najbolje rešenje, kako bi se Evropa postupno izvlačila od prejake zavisnosti od ruskog gasa. Neke evropske zemlje dobijaju i dalje ruski gas - gasovodom preko Ukrajine, na primer, Austrija i Slovačka...    

Ugovor o tranzitu gasa, sklopljen 2019. godine između ukrajinskog državnog energetskog preduzeća "Naftzgaza" i ruskog "Gazproma", važi do kraja ove godine, ali s obzirom da se rat nastavlja, očekivalo se da će protok gasa zaustaviti. I sama Evropska komisija (EK) je saopštila da ne stoji iza produženja ugovora o tranzitu.   

Blumberg je, međutim, još pre mesec dana objavio informaciju o mogućnosti da se očuva tranzit preko rusko-ukrajinske teritorije, ali pod uslovoma da se ruske isporuke zamene azerbejdžanskim. To je sada potvrdio i Zelenski koji kaže da se gasovod može koristiti s drugim isporučiocem gasa, pa i iz druge zemlje. "Nećemo dati Rusiji da preko nas zarađuje", zaključio je on.    

Ako bi evropske države nastavile da koriste mrežu ukrajinskih gasovoda, Ukrajina bi tako zadržala znatne prihode radi finansiranja rata protiv Rusije. Na primer, Ukrajina je na ovome zaradila 2021. oko jedne milijarde dolara, napominje Blumberg

Osim toga, postoje bojazni da bi nekorišćeni gasovodi mogli postati meta vojnih akcija, ili bi se zapustili i propadali pa bi budući troškovi za popravku bili visoki. 

Agencija je još ranije saopštila da bi plan za korišćenje azerbejdžanskog gasa mogao biti koristan i za Rusiju koja bi zarađivala na korišćenju svojih gasovoda između Azerbejdžana i Ukrajine.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...