Rusija će od 2027. izvoziti godišnje 10 milijardi kubika gasa u Kinu

ML

To je, na godišnjoj skupštini akcionara Gazrpoma, najavio šef kompanije Aleksej Miler
(ilustracija, Moskva. 28. juna. INTERFAKS.RU - Isporuka ruskog gasa Kini preko „dalekoistočne“ rute počeće 2027. godine, potvrdio je predsednik Upravnog odbora „Gasproma“ Aleksej Miler, čiju je izjavu prenela ova kompanija, Фото: Алексей Майшев/РИА Новости)

Ruska državna gasna kompanija "Gazprom" počeće od 2027. godine da izvozi godišnje 10 milijardi kubnih metara gasa u Kinu. To je, kako javlja Rojters, na godišnjoj skupštini akcionara ove kompanije, najavio njen šef Aleksej Miler (Alexej Miller). On je saopštio, takođe, da će gasovod do Kine "Snaga Sibira", koji je pušten u rad 2019. godine, svoj planirani kapacitet od 38 milijardi kubnih metara dostići 2025.

"Gazprom" nastoji da poveća izvoz gasa u Kinu pošto mu je zbog rata u Ukrajini onemogućen izvoz u Evropu, odakle je ova kompanija dobijala oko dve trećine svojih prihoda od prodaje gasa. Peking se saglasio sa kupovinom gasa sa ruskog dalekoistočnog ostrva Sahalin još u janauru 2022. samo nekoliko dana pre početka rata u Ukrajini. Gas će biti transportovan novim gasovodom kroz Japansko more do kineske provincije Čej-lung-tiang (Chej-lung-tiang).

Rusija, takođe, već nekoliko godina pregovara o gradnji gasovoda "Snaga Sibira 2" kojim će se godišnje dopremati 50 milijardi kubika zemnog gasa iz Jamalske oblasti, na severu Rusije, preko Mongolije, do Kine. To je otprilike jednako obimu isporuka gasa koji su po dnu Baltičkog mora transportovane gasovodom Severni tok 1, ali koji više nije u funkciji pošto je 2022. oštećen eksplozivom.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...