Rusija u maju bila drugi najveći isporučilac gasa Evropi

ML

Poziciju najvećeg isporučioca preuzela je Norveška po izbijanju rata 2022., a na trećem mestu su SAD
(ilustracija, Tranzitna mreža iz Rusije preko Ukrajine za Evropu, preuzeto iz dzen.ru)

Rusija se prošlog meseca našla na drugom mestu po isporukama gasa na evropsko tržište. Prema Fajnešnel tajmsu (The Financial Times), to je prvi put od 2022. Za celu prošlu godinu Rusija je imala udeo u tome od oko 15 odsto dok je 2021. tj pre izbijanja rata u Ukrajini iznosio čak preko 40 posto. Poziciju najvećeg isporučioca preuzela je Norveška po izbijanju rata 2022., a na trećem mestu su SAD.

Zbog snižene upotrebe gasa, izazvane slabim zimama, u celoj Evropi su rezervoari gasa sada puni. (U obzir se uzimaju ne samo zemlje EU nego i ostale kao što su Švajcarska, Srbija, Bosna i Hercegovina...)  

ukr gasovodi ist evropa s

Mapa glavnih gasovoda u istočnoj Evropi (https://dzen.ru/a/XGWVAx00VQCuLtR2)

"Uznemirujuće je videti ovako veliki udeo ruskog gasa, uključujući i tečnog, čime se gazi sve ono što smo prošli u nastojanju da smanjimo te isporuke", izjavio je ovim povodom za Fajnešnel tajms (The Financial Times) analitičar Tom Marzec-Manser.

Treći najveći isporučilac gasa Evropi sa 14 posto udela su bile SAD i to sve u obliku tečnog gasa (LNG). Ovaj udeo je najniži od jula 2022. Smanjenje isporuka je posledica, takođe, i ispadanja jednog od glavnih eksportnih terminala.

Tražnja gasa u celoj Evropi je i dalje dosta niska zbog toga  što su podzemni rezervoari gasa, uglavnom, dobro napunjeni. Na primer, u Češkoj potrošnja gasa pada i najniža je u poslednjih tridesetak godina.

Analitičari ukazuju, takođe, i na rastuću fleksibilnost što se tiče mogućnosti isporuka gasa Evropi. Pušteni su u rad novi eksportni terminali, a u EU ubrzano se grade importni. Unija nije više ni izdaleka tako zavisna od isporuka gasa iz Rusije, kao što je bilo do 2022. Ipak, izvesna zavisnost ostaje i dalje.

Za isporuke LNG ima i dosta kupaca iz Azije što poboljšava poziciju prodavca. Krajem ove godine ističe ugovor između Rusije i Ukrajine o tranzitu gasa u Evropu preko ukrajinske teritorije, što može imati uticaj i na ponudu. O budućnosti tranzita ovom trasom nije još ništa odlučeno.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...