Rusiji u junu porasli prihodi od nafte i gasa za 50 posto

ML

Za celu ovu godinu vlada računa na federalne prihode od nafte i gasa od 10,7 biliona rubalja što bi bilo oko 21 posto više nego 2023.
(ilustracija, https://rutube.ru/video/c4ec526129cc7ebb01f737fd7a33b360/)

Rusija je, kako javlja Rojters, u ovom mesecu povećala prodaju nafte i gasa za 50 posto, tj na 9,4 milijarde dolara. Istovremeno, smanjuju se dotacije rafinerijama, povećava snaga ruske ekonomije i ograničavaju štete od sankcija Zapada.

Zbog rata u Ukrajini Zapad je uveo niz sankcija čiji je smisao da se Rusiji ograniče prihodi od prodaje sirovina. Ruska država je, međutim, ipak, uspela da izvoz preusmeri iz Evrope u Indiju i Kinu, čime je osigurala potrebna sredstva u budžetu koji je u deficitu usled velikih izdataka za odbranu i bezbednost.  

Kada se radi o cenama u rubljama, računica Rojtersa pokazuje da će Rusija u ovom mesec dobiti od prodaje nafte i gasa oko 814 milijarde rubalja (1 evro - 92 rublje), dok je lane to bilo 794 milijarde rubalja.

Očekuje se da će dotacije rafinerijima za maj biti isplaćene iz budžeta u visini od 60 milijardi rubalja. Subvencije obuhvataju i plaćanja rafinerijima kako bi svoju proizvodnju prodavale na domaćem, a ne stranom tržištu. 

Za celu ovu godinu vlada računa na federalne prihode od nafte i gasa od 10,7 biliona rubalja što bi bilo oko 21 posto više nego 2023. kada su niže cene nafte i pad izvoza gasa smanjili prihode za oko 24 posto. 

Rusija je znatno povećala izdatke na odbranu usled rata u Ukrajini od januara 2022. Rezultat toga su bili dva godišnja deficita koji prelaze tri biliona rubalja što je približno oko dva posto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Vlada je te deficite pokrivala domaćim  zajmovima i povlačenjem novca iz tzv Fonda narodnog blagostanja što je, u stvari, ruski državni invesicioni fond u kome se drži novac za najgora vremena.  

Ruski predsdnik Vladimir Putin rado pohvalno govori o visokom tempu ekonomskog rasta, a nedavno je istakao da Ruska Federacija ima brži ekonomski rast od zapadnih ekonomija. Prošle godine ruska ekonomija je zabeležila rast od 3,6 posto, dok je 2022. zabeležen pad od 1,2 posto. Po izbijanju rata u Ukrajini mnogi ekonomisti su proricali Rusiji duboki ekonomski pad.

Ruski ekonomisti, međutim, upozoravaju na lošu stranu ekonomskog rasta. Na primer, proizvodnja raketa i granata može doprinositi većem rastu BDP od koga će samo manji deo dobiti stanovništvo.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...