EU usvojila novi paket sankcija protiv Rusije, po prvi put udarila na gas

ML

Iako je ruski tečni gas 2023. učestvovao sa samo pet posto u ukupnoj potrošnji gasa u EU, ruskoj vladi Kremlju donosi osam milijardi evra godišnje, izračunao je Politiko
(ilustracija, Severnomorski put, izvor https://dzen.ru/a/Y8OU98zAkz5MPWTa)

Evropska komisija (EK) po prvi put je od početka rata u Ukrajini "udarila" na ruski gas. Nije, ipak, u svom 14-om paketu sankcija protiv Rusije, u vezi sa ruskim gasom donela nikakvu zabranu uvoza ruskog tečnog gasa nego samo zabranu njegovog pretovaranja i preprodaje. U praksi to znači da se ruski gas neće moći preprodavati u evropskim lukama.

Kako komentariše veb Politiko (Politico), radi se, ipak, o značajnoj promeni strategije prema ruskom gasu koju su dosad onemogućavale Nemačka i Mađarska.

Od početka rata u Ukrajini januara 2022. Unija je izuzela ruski gas iz sankcija koje su, inače, donete za naftu i ugalj. Iako su u međuvremenu počeli da se nagomilavaju dokazi da ove mere ne donose očekivane efekte ni kad je u pitanju nafta i ugalj, počeo je da raste pritisak da se sankcije, ipak, donesu i za gas. U praksi bi se, naime, kako se predlaže, sankcijama zabranilo pristaništima u EU da preprodaju ruski gas posle njegovog uvoza i blokiralo finansiranje planiranih ruskih arktičkih i baltičkih terminala na tečni gas.    

Mađarska vlada je nekoliko sedmica pretila da će uložiti veto na ovaj paket mera. Takođe, postavila se protiv većine energetskih sankcija protiv Rusije.

Iako je ruski LNG (tečni gas) 2023. učestvovao sa samo pet posto u ukupnoj potrošnji gasa u EU, ruskoj vladi Kremlju donosi osam milijardi evra godišnje, izračunao je Politiko. Sporazum se tiče samo jedne četvrtine ovog iznosa jer se ne zabranjuje direktan izvoz u EU. 

Sankcije će, ipak, prinuditi Moskvu da preispita trgovinski model za  LNG⁠⁠⁠⁠⁠⁠, naročito kad se tiče isporuka za Aziju preko Evrope. Rusija će verovatno, prema analitičarima Politika, morati da preusmeri izvoz kroz Arktičko more, što zahteva specijalno opremljene ledolomce kojih, inače, nema dovoljno.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...