Trido: Sloboda izražavanja nije, ipak, bezgranična

ML

Kanadski premijer se distancirao od nekih izjava francuskog pedsednika Makrona na temu karikatura muslimanskog proroka Muhameda
(Džastin Trido izjasnio se za ograničavanje slobode izražavanja)

Kanadski premijer Džastin Trido (Justin Trudeau) brani slobodu govora ali je u petak tim povodom dodao da "nije bezgranična" i da ne bi smela da "svojevoljno i nepotrebno vređa neke društvene zajednice". 

"Uvek ćemo uvek braniti slobodu izražavanja", izjavio je Trido u reagovanju na pitanje o pravu na izlaganje karikatura koje je pokrenuo francuski satirični magazin Šarli Ebdo (Charlie Hebdo).

"Sloboda izražavanja nije, ipak, bez granica. Sami prema sebi imamo obavezu da se prema drugima odnosimo s poštovanjem i da nastojimo da svojevoljno ili nepotrebno ne vređama druge s kojima činimo zajednicu i živimo na istoj planeti".

On se na ovakav način distancirao od nekih izjava fracuskog predsednika Emaniela Makrona (Emmanuel Macron) i pozvao na "pažljivo" korišćenje slobode izražavanja.

"U pluralističkoj, raznorodnoj i učtivoj zajednici kakva je naša imamo sami pred sobom obavezu da budemo svesni posledica naših reči i ponašanja prema drugim ljudima, posebno ako se radi o zajednicama i žiteljima koji su i dalje izloženi diskriminaciji", elaborirao je dalje svoj stav Trido. 

Pre toga je Trido, slično kao i ostali lideri EU, ne samo Makron, oštro osudio nedavne terorističke akte u Francuskoj. Niko se drugi, osim njega, nije, međutim, setio da ukaže i na ovaj aspekt ove znatno delikatnije stvari nego što se na prvi pogled čini.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...