SRBIJA - NAJVEĆI DUŽNIK MMF-A U EVROPI, posle Ukrajine

ML

U svetu je Argentina najzaduženija bez konkurencije
(ilustracija, MMF)

Međunarodni monetarni fond (MMF) ima u svetu skoro 100 dužnika koji mu duguju ukupno oko 110 milijardi dolara. Najveći, reklo bi se čak lavovski udeo u tome, ima od južno-američka država - Argentina, poznata po nestabilnoj ekonomici, sa skoro 31 milijardu dolara.

Od evropskih zemalja, ne računajući Ukrajinu, po visini duga Fondu, na prvom mestu je Srbija koja je, inače, na svetskoj listi dvadeset četvrta sa 949, 46 miliona dolara duga MMF-u.

Čak više od 20 puta je za poslednjih 60 godina MMF spasavao Argentinu od bankrota. Ova, jedna od najvećih zemalja Latinske Amerike i član grupe G20, je na kraju prošle godine zabeležila inflaciju od čak 211,4 posto. Na početku ove godine nova vlada libertarijanskog predsednika Haviera (Javier) Mileiha dogovorila se o novom, sedmom po redu, programu spasavanja radi plaćanja dugova Fondu.

Interes MMF-a za Argentinu je logičan - to je njegov najveći dužnik. Njene obaveze su tri puta veće od Egipta, drugog po visini dugova. U 10 najzaduženijih je i jedna evropska zemlja, tj Srbija.       

Ukrajina je usled rata s Rusijom u znatnoj meri upućena na međunarodnu pomoć, procenjuje se da je usled rata izgubila najmanje trećinu bruto društvenog prodizvoda (BDP). Dužna je Fondu devet milijardi evra. Na kraju prošle godine Izvršni savet MMF-a prihvatio da isplati 900 miliona dolara Ukrajini iz specijalnog, zaštitnog programa zajmova.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...