RUBLJA značajno PADA

M.L.

Ruska valuta je pod pritiskom prodaje zapadnih aktiva domaćim investitorima, kao i zbog nižih cena nafte u martu što je smanjilo primanja Rusije od izvoza
(St. Petersburg, 07.04.2023 - menjačnice u Sankt Peterburgu prikazuju novi kurs rublje, koja je dodatno pala u odnosu na dolar)

Ruska rublja zabeležila je u petak 07.04.2023 najveći dnevni pad kursa u ovoj godini, a u odnosu na evro je pala na najniži nivo od lanjskog aprila, javlja Rojters. Analitičari vide uzrok tome, u prvom redu, u nedostatku stranih valuta u zemlji, kao i u prodaji preduzeća koje su preduzele zapadne firme.

Na dan ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. ruska valuta je pala naglo na 113 rubalja za dolar. Ruska centralna banka i Ministarstvo finansija je potom postupno domaću monetu stabilizovala pa je već u julu bila na 50 rubalja za dolar. Prema evru došla je na 91,3 rublje.

Trgovci valuta ukazuju da je ruska valuta pod pritiskom prodaje zapadnih aktiva domaćim investitorima. Ove transakcije podstakle su tražnju za dolarom. To su pojačale i niže cene nafte u martu što je smanjilo primanja Rusije od izvoza.

Najveći uticaj na pad rublje imala transakcija u visini od 1,21 milijarde dolara kompanije Šel (Schell) koja je prodala svoj udeo u gasnom projektu Sahalin 2 na Dalekom istoku. Sada obim dnevne razmene rublje i dolara čini oko jedne milijarde dolara što je mnogo manje nego u vremenu pre rata kada je dnevno razmenjivano oko tri milijarde.

Prihod trgovine u najvećim moskovskim trgovinskim centrima je potom osetno pao. Ubuduće se, međutim, očekuje izvesni manji oporavak rublje prema dolaru (dva-tri posto) zbog porasta cene nafte i zbog toga što ruske firme kupuju ubrzano rublje radi plaćanja poreza. 

Prema računicima analitičara, rublja je ove godine treća najgora svetska valuta. Veći pad su zabeležile samo egipatska funta i argentinsko pezos.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...