NIS ostvarila najveću dobit u 2019.

Izvor:   BM/Agencije

Naftna industrija Srbije je bila najuspešnija kompanija u 2019. godini, sa značajno većom dobiti od ostalih. Kompanija Ziđin Bor Koper, koja je bila najprofitabilnija u 2018. godini, zabeležila je u 2019. najveći pad dobiti i zauzela neslavno prvo mesto prema ukupnom gubitku, objavio je ekonomski mesečnik Biznis i finansije, u godišnjoj ediciji, baziranoj na podacima Agencije za privredne registre. (foto, NIS - Poslovni centar Novi Sad)

Sto najvećih kompanija u Srbiji je dočekalo korona krizu sa prošlogodišnjom dobiti koja je bila za više od 45 odsto manja u poređenju sa godinom ranije. Sektor usluga, koji je 2019. godine bio najzaslužniji za privredni rast, u ovoj godini je najveća žrtva pandemije, što će se najnegativnije i odraziti na ovogodišnje rezultate privrede, ističe se u ovogodišnjoj ediciji “Biznis Top”, koju objavljuje magazin “Biznis i finansije”.

Istovremeno se napominje da su sada skoro svi proizvodni sektori u padu, a da je jedini izvesni dobitnik korona krize u ovoj godini farmaceutska industrija.

Pet najprofitabilnijih preduzeća u 2019.

Vodećih pet kompanija prema neto dobitku ostvarilo je više od četvrtine ukupne dobiti sto najvećih preduzeća u Srbiji u 2019. godini, pri čemu je samo jedna od prošlogodišnjih pet prvoplasiranih bila i među pet najprofitabilnijih kompanija u 2018. godini.

To je Naftna kompanija Srbije (NIS), koja je po dobiti u 2018. bila na trećem mestu, da bi u 2019. je dospela na prvo mesto uz dobit od 17,7 milijardi dinara, što je uprkos godišnjem padu od 32,1 odsto, znatno veći iznos od svih ostalih kompanija na listi sto najvećih u Srbiji.

Na drugom mestu po dobiti u 2019. je kompanija “Robne kuće Beograd”, treći je “Telenor”, četvrti je “Tigar Tajers” iz Pirota, dok je na  petom mestu “Energetika” iz Kragujevca.

Sa druge strane, kompanija “Ziđin Koper Bor” na prvom je mestu prema ukupnom gubitku na kraju 2019. godine, sa minusom od 126,07 milijardi dinara, što u isto vreme predstavlja 3,6 odsto ukupnog prošlogodišnjeg gubitka privrede.

Godišnja edicija ekonomskog magazina “Biznis i finansije”, koja objavljuje rang liste 150 najvećih preduzeća u Srbiji, prema ostvarenoj dobiti i po poslovnom prihodu, kao i rang liste po okruzima prema ostvarenoj dobiti i poslovnim prihodima, bazirana je na podacima Agencije za privredne registre.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...