Globalni dug porašće zbog korona virusa na 277 biliona dolara

ML

Na kraju ove godine ukupan nivo zaduženosti bi trebalo da iznosi 365 procenata globalnog BDP
(ilustracija, Ukupni dug razvijenih zemalja je u odnosu na bruto društveni proizvod porastao u trećem kvartalu ove godine na 432 posto BDP-a, dok je u zemljama u razvoju taj odnos je iznosio u trećem kvartalu skoro 250 procenata)

Globalni dug porašće do kraja ove godine na rekordnih 277 biliona dolara jer su vlade i firme prinuđene da neplanirano povećavaju troškove usled pandemije kovid 19. To je naveo u svojoj danas objavljenoj prognozi, koju prenosi AP, Institut za međunarodne finansije (IIF), čiji su članovi više od 400 banaka i finansijskih institucija iz celog sveta.

(O kakvom redu veličina je reč, najbolje govori podatak da se ovogodišnji ukupni bruto društveni proizvod - BDP svih zemalja sveta procenjuje na oko 84 biliona dolara)

Za devet meseci ove godine, dug je, prema IIF-u, već porastao za 15 biliona dolara, tojest na 272 biliona dolara. Vlade, uglavnom razvijenih zemalja, imale su u tome udeo od skoro polovine.

Ukupni dug razvijenih zemalja je u odnosu na bruto društveni proizvod porastao u trećem kvartalu ove godine na 432 posto bruto društvenog proizvoda (BDP) sa 380 procenata na kraju 2019. U zemljama u razvoju taj odnos je iznosio u trećem kvartalu skoro 250 procenata, a u Kini 335 procenata. Na kraju ove godine ukupan nivo zaduženosti bi trebalo da iznosi 365 procenata globalnog BDP.

Prema proceni Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), globalna ekonomija bi trebalo da zabeleži pad od 4,4 posto. To je posledica, pre svega, ograničavanja kretanja i putovanja i drugih mera radi zaustavljanja pandemije. U idućoj godini, prema MMF-u, globalni BDP bi trebalo da poraste za 5,2 procenta.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...