Cena zlata na istorijskom maksimu

ML

Unca je 1945 dolara a dosad je najviša cena zlata bila 1921 dolar, septembra 2011. godine
(ilustracije, zlatne poluge težine 1 kg)

Cena zlata dostigla je prekjuče, kako javlja Rojters, istorijski maksimum od 1944,71 dolara za trojsku uncu tojest 31,1 grama. Iza toga stoje strahovanja od negativnih ekonomskih posledica epidemije korona virusa, kao i rastuće napetosti između SAD i Kine, dve najveće svetske ekonomije. Investitori smatraju zlato za bezbedno utočište u vreme nesigurnosti.

Dosad najvišu cenu u istoriji je zlato imalo septembra 2011. kada je unca vredela 1921 dolar.

Od početka ove godine cena zlata porasla je za oko 27 posto.

kina-amer-konzulat-zatv

Čengdu, 27.07.2020 - kineski radnici bezbednosti sa zaštitnim maskama ispred bivšeg američkog konzulata u Čengduu na jugozapadu Kine. Kineske vlasti su preuzele kontrolu nad konzulatom SAD u Čengduu koji je zatvoren kao odgovor na zatvaranje kineskog konzulata u Hjustonu. Koliko je to uticalo na skok cene zlata?

SAD su u ponedeljak saopštile da je zatvoren njihov konzulat u kineskom mestu Čhengdu što je Peking naredio kao odmazdu za zatvaranje svog konzulata u američkom gradu Hjustonu. Kinesko-američki odnosi su sada, prema oceni Rojtersa, najlošiji u poslednjih deset godina.

Zlato poskupljuje, takođe, usled smanjivanja kamatnih stopa i donošenja drugih stimulativnih mera kojima centralne banke nastoje da pomognu ekonomijama da prevaziđu negativne uticaje pandemije korona virusa.

Potražnju za zlatom podstiče i slab kurs dolara kojim se snižava cena zlata, izražavana u dolarima kao svetskoj valuti.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...