Kina: Pad izvoza manji od očekivanja

M.L.

"Bolji pokazatelji za mart od očekivanja ne znače, međutim, da je budućnost bezbrižna", komentarisao je ove podatke ugledni kineski ekonomista
(ilustracija, Luka za pretovar soje u Pekingu)

Kineski izvoz u martu ove godine bio je niži u odnosu na isti mesec lane za 6,6 posto ali je taj pad bio izrazito manji nego što se zbog zaraze koronavirusom očekivalo. A uvoz je, prema podacima koje je danas objavila uprava kineske carine, pao za samo 0,9 procenta. Spoljno-trgovinski bilans je u tom mesecu imao višak od 19,9 milijardi dolara, dok je u prva dva meseca bio u deficitu.

Analitičari, koje je anketirao Rojters, očekivali su u proseku pad izvoza za čak 14, a uvoza za 9,5 posto. U prva dva meseca izvoz je bio manji za 17,2, a uvoza za četiri posto, a spoljnotrgovinski bilans je bio u defcitu od 7,096 milijardi dolara.

U trgovini sa Sjediinjenim Državama suficit Kine je u martu iznosio 15,32, a u prva dva meseca je povećan na 25,37 milijarde dolara.

Kineske vlasti su podatke za prva dva meseca objavile zajedno, zato što je tada zaraza novim virusom izrazito kočilo ovu, drugu po veličini svetsku privredu. Kini je potom uspelo da stavi pod kontrolu epidemiju koja, međutim, sada jako ugrožava ostalu svetsku privredu.

"Bolji pokazatelji za mart od očekivanja ne znače, međutim, da je budućnost bezbrižna", komentarisao je ove podatke ugledni kineski ekonomista Čang I. Sada se očekuje pad izvoza za drugi kvartal koji će verovatno, prema njemu, biti znad 20 posto. Podaci o kretanju BDP-a  biće saopšteni u petak.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...