Saudijci kupuju akcije evropskih naftaša

BM

Koristeći efekte krize u petrolejskom biznisu Saudijska Arabija, preko svog investicionog fonda PIF, kupuje udele u četiri velike europske naftne kompanije: Šelu, Totalu, Ekvinoru i Eniju.

Saudijski državni investicioni fond (PIF) akumulirao je udele u četiri velike evropske naftne kompanije, izjavio je danas izvor upućen u transakcije, pi[e SEEbiz.

Reč je o britansko-holandskom Rojal Dač Šelu (Royal Dutch Shellu), francuskom Totalu, norveškom Ekvinoru (Equinoru) i italijanskom Eniju, rekao je izvor, potvrdivši izveštaj Volstrit žurnala (Wall Street Journala - WSJ). Ipak, izvor nije potvrdio ukupnu vrednost udela, koja prema pisanju WSJ dostiže milijardu američkih dolara.

"Saudijci proteklih nekoliko nedelja gotovo svakodnevno kupuju akcije, u prvom redu zato što su cene deonica mnogih kompanija u području korekcije dok su dividendni prinosi vrlo visoki. Kupuju zato što je sve puno jeftinije i zato što su optimistični u pogledu dugoročnih izgleda za rast cijena nafte", rekao je izvor upoznat s transakcijama.

Saudijski fond kupovao je i akcije u drugim kompanijama, pri čemu nije bio obavezan službeno obavestiti o tim transakcijama.

U Ekvinoru, Totalu i Šelu nisu želeli komentarisati informaciju o PIF-ovoj kupovini udela. Ni saudijski fond nije odgovorio na Rojtersova pitanja.

PIF-ove kupovine vremenski su se poklopile s globalnom krizom u industriji nafte i gasa, povezanom sa oštrim padom potražnje zbog epidemije koronavirusa.

Saudijskim državnim investicionim fondom se saudijski princ Mohammed bin Salman služi kako bi pojačao saudijske investicije u inostranstvu i kod kuće i diversifikovao domaću privredu, snažno oslonjenu na naftu.

Državni fond upravlja imovinom većom od 300 milijardi dolara, a ima udele, između ostalog, u Uberu i inovativnoj firmi za luksuzna električna vozila Lucid Motorsu.

Uložio je i 45 milijardi dolara u Vižen Fond (Vision Fund) japanskog SoftBanka, težak 100 milijardi dolara, a početkom ndelje objavio je da je kupio udeo od 8,2 odsto u operateru kruzerskih putovanja Karneval Korp (Carnival Corp).


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...