Nemačka: štete od koronavirusa u stotinama milijardi evra

M. L.

Kada se ekonomija Nemačke zaustavi na dva meseca to nanosi štetu zemlji od 255 do 495 milijardi evra
(ilustracija, Klemens Fuest, iz Instituta Ifo)

Koronavirus naneće štete nemačkoj ekonomiji od više stotina milijardi evra, predviđa nemački ekonomski institut Ifo.

Procene ovih šteta, koje je sačinio ovaj najugledniji nemački ekonomski institut, kreću se u dosta širokom rasponu od 255 do 729 milijardi evra. Bez posla ostaće znatno više od milion ljudi.

"Štete će verovatno prevazići sve što je Nemačka izgubila u poslednjoj deceniji, poznatoj po ekonomskim krizama i prirodnim katastrofama", prenosi nemačka agencija DPA izjavu šefa ovog instituta Klemensa (Clemens) Fuesta.

Kada se ekonomija zaustavi na dva meseca to nanosi štetu zemlji od 255 do 495 milijardi evra.

"Ekonomski rast ove godine pašće između 7,2 i 11,2 procenta, dodao je Fuest (Ekonomski rast Nemačke lane je iznosio je oko 0,1 posto, tojest praktično je ekonomija stagnirala, tako da će se raditi u stvari o padu). U slučaju da ograničenja, koja su uvedena, budu trajala tri meseca, to može nemačku ekonomiju oštetiti za 729 milijarde evra. A to će izazvati i velike probleme na tržištu rada. U studiji se pretpostavlja da može biti zatvoreno čak 1,4 miliona radnih mesta.

Zato, kako ističe Fuest, mora se sve učiniti da usporovanje ekonomske aktivnosti traje što kraće kako bi se što pre moglo krenuti ka ubrzavanju i normalizaciji.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...