Nemačka: štete od koronavirusa u stotinama milijardi evra

M. L.

Kada se ekonomija Nemačke zaustavi na dva meseca to nanosi štetu zemlji od 255 do 495 milijardi evra
(ilustracija, Klemens Fuest, iz Instituta Ifo)

Koronavirus naneće štete nemačkoj ekonomiji od više stotina milijardi evra, predviđa nemački ekonomski institut Ifo.

Procene ovih šteta, koje je sačinio ovaj najugledniji nemački ekonomski institut, kreću se u dosta širokom rasponu od 255 do 729 milijardi evra. Bez posla ostaće znatno više od milion ljudi.

"Štete će verovatno prevazići sve što je Nemačka izgubila u poslednjoj deceniji, poznatoj po ekonomskim krizama i prirodnim katastrofama", prenosi nemačka agencija DPA izjavu šefa ovog instituta Klemensa (Clemens) Fuesta.

Kada se ekonomija zaustavi na dva meseca to nanosi štetu zemlji od 255 do 495 milijardi evra.

"Ekonomski rast ove godine pašće između 7,2 i 11,2 procenta, dodao je Fuest (Ekonomski rast Nemačke lane je iznosio je oko 0,1 posto, tojest praktično je ekonomija stagnirala, tako da će se raditi u stvari o padu). U slučaju da ograničenja, koja su uvedena, budu trajala tri meseca, to može nemačku ekonomiju oštetiti za 729 milijarde evra. A to će izazvati i velike probleme na tržištu rada. U studiji se pretpostavlja da može biti zatvoreno čak 1,4 miliona radnih mesta.

Zato, kako ističe Fuest, mora se sve učiniti da usporovanje ekonomske aktivnosti traje što kraće kako bi se što pre moglo krenuti ka ubrzavanju i normalizaciji.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...