MMF: finansijska kriza mogla bi prevazići onu iz 2008-2009

M. L.

Svetska privreda bi, ipak, trebalo da se oporavi već tokom iduće, tj 2021. godine
(ilustracija, Kristalina Georgijeva, direktorka MMF)

Pandemija koronavirusa izazvaće ove godine recesiju svetske ekonomije koja bi mogla biti gora nego finansijska kriza 2008-2009, saopšteno je sinoć iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Direktorka  fronda Kristalina Georgijeva pozdravila je vanredne finansijske mere, preduzete u nizu zemalja radi jačanja zdravstvenog sistema i zaštite ugroženih ljudi i zajednica. Ona je podržala i korake koje centralne banke preduzimaju s omekšavanjem monetarne politike.

"Treba učiniti još više od toga, posebno u poreskoj politici", dodala je ona.

Georgijeva je istakla da će MMF izrazito povećati sredstva za vanredne situacije. Za pomoć se već Fondu obratilo 80 zemalja. Za te zajmove biće odobreno bilion dolara.

Početkom ovog meseca šefica MMF je već upozorila da će svetska ekonomija rasti sporije nego lane kada je imala stopu rasta od 2,9 posto. A u početnoj prognozi od januara ove godine u Fondu se računalo da će stopa rasta biti ubrzana na 3,3 posto.

Svetska privreda bi, ipak, trebalo da se oporavi već tokom iduće, tj 2021. godine. Da bi se to postiglo, zemlje, pogođene pandemijom, pre svega, moraju pojačati svoje zdravstvene sisteme i ograničiti širenje virusa. "Ekonomske posledice jesu i biće tvrde ali što pre zaustavimo virus, to će brži jači biti oporavak", istakla je Georgijeva.

Razvijene ekonomije, prema njoj, sposobne su da se jače suprostave krizi, dok mnoge zemlje u razvoju i s niskim prihodima čeka ne malo problema. Investitori su već iz ovih zemalja od početka krize izvukli 83 milijarde dolara što je, dosad, za ovako kratko vreme, najveći odliv kapitala.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...