Tramp pritiska na FED da snizi kamatnu stopu

M.L.

Tramp je i ranije nastojao da pritiska FED da bi olabavila monetarnu politiku, pa se očekuje da će na prvom zasedanju monetarnog odbora (FOMC), koje će biti 17. i 18. marta, biti snižena ključna kamatna stopa
(foto, Donald Tramp i Džerom Pauel, direktor FED)

Američki predsednik Donald Tramp pojačao je pritisak na centralnu banku (FED – Federalne rezerve) da snizi kamatnu stopu. On je, kako javlja AP, prethodne noći na Tviteru napisao da FED zaostaje za ostalim centralnim bankama i opet tim povodom kritikovao njenog šefa Džeroma Pauela (Jerom Powel).

"Džej Pauel i Federalni sistem rezervi su kao i obično spori. Nemačka i drugi pumpaju novac u svoje ekonomije. Druge centralne banke su mnogo agresivnije od naše", napisao je Tramp i dodao: "SAD bi morale iz mnogo razloga da imaju najniže stope. Nemamo ih i zato smo hendikepirani. Morali bi da vodimo, a ne da zaostajemo za drugima".

Tramp je i ranije nastojao da pritiska na FED da bi olabavila monetarnu politiku, mada često voli da tvrdi kako on respektuje nezavisnost centralne banke.

Na berzama se sada očekuje da će FED na prvom zasedanju monetarnog odbora (FOMC), koje će biti 17. i 18. marta, sniziti svoju ključnu kamatnu stopu za 50 baznih bodova. Do kraja godine računa se sa još jednim takvim sniženjem. Glavni razlog za to su negativni uticaji epidemije koronavirusa na ekonomiju.

Prihodi od desetogodišnjih obveznica američke vlade pali su na novi rekordni minimum. To znači da se nastavlja istorijski pad kamatne stope duga SAD.
Bojazni od posledica epidemije koronavirusa smanjile su spremnost investitora da rizikuju i podržale tražnju bezbednih aktiva. Volstrit zato i očekuje monetarne stimuluse od FED-a.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...