U Kini lane 180 novih milijardera – tri puta više nego u SAD!

M.L.

Najveći broj milijardera na svetu živi u Pekingu, njih 110
(ilustracija Vlasnici Alibabe Jack Ma i Evergrandea Su Jiajin su dva u svetu najpoznatija kineska milijardera)

Uprkos trgovinskom konflktu sa Sjedinjenim Državama, usporavanju ekonomokog rasta zemlje i pojavi koronavirusa, broj novih milijardera (dolarskih) u Kini je lane premašio 180 i bio čak tri puta veći nego u SAD. Na to ukazuje nova rang-lista dolarskih milijardera (Hurun Global Rich List) za 2020. Najviše se kineskih milijardera obogatilo na lekovima i internetu.

Prema tabeli, koju prenosi Rojters, u oblasti tzv Velike Kine, koja osim kontinentalne Kine, obuhvata i Hongkong, Makao i Tajvan, lane se pojavilo 182 novih milijardera. Ukupno u svetu novih je bilo 799 i to je dosad najveće godišnje povećanje.

U Sjedinjenim Državama za to vreme novih milijardera se pojavilo 59.

Agencija kao najmarkantnije nove kineske milijardere izdvaja An Kčanga (Kchang), vlasnika firme Hualan biolodžikal inženjering (Biological Engineering) i Tiang Žen-Šenga iz firme Zhifei biolodžikal produkts (Zhifei Biological Products).
Kina tako sada ima više milijardera nego SAD i Indija zajedno. U celini se lane broj milijardera u svetu povećao na 2.816.

Na čelu rang-liste milijardera sveta, već treću godinu je osnivač američkog trgovinskog internet giganta Amazon Džef (Jeff) Bezos, sa imovinom od 140 milijardi dolara. Na drugom mestu je šef francuskog modnog koncerna LVMH Bernar Arno (Bernard Arnault) sa imovinom od 107, a na trećem suosnivač Majkrosofta (Microsoft) Bil Gejts (Bill Gates) sa 106 milijardi. Iznad 100 milijardi je "težak" još samo legandarni američki investitor Voren Bafet (Waren Buffet) – 102 milijarde.

Među kineskim milijarderima vodeći je i dalje Džek (Jack) Ma, osnivač trgovačkog portala Alibaba, koji je na listi na 21. mestu. Kinezi, međutim, neuporedivo više napreduju na listi - čak je i osnivač telekomunikacione kompanije Huavei tehnolodži (Huawei Technology), koja je u SAD na crnoj listi, zabeležio lane porast imovine za sedam posto, tojest na tri milijarde.

Najveći broj milijardera na svetu živi u Pekingu, njih 110. Kineski gavni grad je tako već petu godinu "glavni grad milijardera". Na drugom mestu je Njujork (98), a na trećem Šangaj koji je s te pozicije potisnuo Hongkong.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...