MMF korigovao, zbog epidemije, procene rasta kineske i svetske privrede

M. L.

Može nastati čitav niz raznih scenarija, u zavisnosti od toga koliko brzo će se virus naći pod kontrolom
(foto, Kristalina Georgieva, direktorka MMF-a)

Međunarodni monetarni fond korigovao je, usled epidemije novog tipa gripa - koronavirusa, pocenu ovogodišnjeg rasta kineske privrede sa šest na 5,6 posto, dok je procena rasta svetske ekonomije korigovana sa 3,3 na 3,2 posto, navodi se u saopštenju koje je preksinoć objavila šefica fonda Kristalina Georgieva.

kin-maske-ekonomija

Posetioci u Nebeskom hramu u Pekingu

Pri tome, kako prenosi AP, svetska ekonomija bi, uprkos pogoršanju izgleda za 0,1 posto, imala ove godine ubrzan rast od 3,2 umesto 2,9 posto koliko je iznosio lane.

"Neizvesnosti su, međutim, tako velike da onemogućavaju pouzdanu prognozu. Može nastati čitav niz raznih scenarija u zavisnosti od toga koliko brzo će se virus naći pod kontrolom i koliko brzo se ekonomije Kine i drugih zemalja, pogođenih epidemijom, budu u drugom kvartalu ove godine vraćale u normalu.

"Bavimo se i gorim scenarijima u kojima bi se širenje vrusa nastavilo duže i globalnije, a posledice po ekonomski rast bi imale duže delovanje", dodaje se u saopštenju.

Šefica MMF izrazila je podršku ljudima u Kini i drugim pogođenim zemljama.

"Kineske vlasti rade na minimilzaciji negativnog uticaja na ekonomiju uz pomoć kriznih mera, obezbeđivanja likvidnosti, budžetskih mera i finansijkom podrškom".

virus-itali-polic-motocik

Severna Italija, 23. februara 2020. - Pojava koronavirusa širi strah i sumnju u severnoj Italiji: Policajci, koji nose maske, upozoravaju vozače na putu između Kodonja (Codogno) i Kazalpusterlenga (Casalpusterlengo), koji je italijanska vlada zatvorila zbog izbijanja koronavirusa u severnoj Italiji

Georgieva je istakla da je, prema oceni Svetske zdravstvene organizacije (WHO), moguće da se uz pomoć jakih i koordinisanih mera stavi pod kontrolu širenje u Kini i svetu novog koronavirusa i dodala da je u tome globalna saradnja od ključnog značaja.

Georgieva je ove procene iznela prekjuče pred šefovima centralnih banaka i ministrima finansija grupe 20 najvećih svetskih ekonomija, okupljenim na zasedanju u Rijadu. Tom prilikom japanski ministar finansija Taro Aso je ukazao da bi epidemija mogla imati "ozbiljan uticaj na svetsku ekonomiju" i pozvao sve zemlje članice G20 da "dodatnim finansijskim sredstvima podrže globalnu ekonomiju".


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...