Kina: Jevtiniji novac zbog koronavirusa

M.L.

Epidemija koronavirusa primorala je kineske vlasti da donesu niz političkih mera kako bi se ublažile negativne posledice na ekonomski rast
(Peking, 19.02.2020 - Nakon jenjavanja opasnosti od zaraze korona virusom, Peking se vraća u život, pa i drumski saobraćaj koji je za sada otprilike na četvrtini od uobičajenog, dok je većina restorana, prodavnica i poslovnih zgrada ostala zatvorena)

Kineska centralna banka, juče je, po prvi put posle tri meseca, snizila osnovnu kamatnu stopu kako bi podržala domaću ekonomiju, potresenu epidemijom koronavirusa. Godišnja primarna kamatna stopa, na osnovu koje se formiraju kamatne stope po kojima banka pozajmljuju novac preduzećima i domaćinstvima, snižena je sa 4,15 na 4,05 posto.

Ova odluka je, kako javlja AP, bila očekivana i s njom se na tržištu računalo kao s gotovom stvari.

U ponedeljak je kineska centralna banka već snizila srednjeročnu kreditnu stopu, a investitori veruju da će vlasti u srednjeročnom horizontu nastaviti sa daljim omekšavanjem monetarne politike i fiskalnim stimulansima radi pomoći manjim preduzećima.

Epidemija koronavirusa je ugrozila globalne lance isporuka robe i potresla preduzetništvo i proizvodnju u Kini. Poslednjih sedmica je primorala vlasti da donesu niz političkih mera kako se smanjile negativne posledice na ekonomski rast.

Centralna banka je na početku ovog meseca intervenisala na monetarnim tržištima sa 1,7 biliona juana tj oko 150 milijardi dolara (jedan juan vredi 0,14 američkog dolara) jer očekuje da će manje firme imati probleme s obezbeđenjem kapitala.

Drugu najveću svetsku ekonomiju sada muči najslabiji rast u poteklih skoro 30 godina, pre svega zbog trgovinskog rata sa Sjedinjenim Državama. Analitičari ocenjuju da će međugodišnji rast u prvom kvartalu ove godine usporiti na 4,5 posto, sa šest posto u poslednjem kvartalu lane. Neki smatraju da će taj rast biti još niži i iznositi blizu tri posto.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...