Saudi Aramko postala najvrednija kompanija na svetu

BM

Saudi Aramko prestigla je Epl (Apple) kao najvrednija kompanija na svetu i sada beleži najveći IPO u istoriji. Ova procena događa se u vreme dok se Organizacija izvoznica nafte (OPEK) priprema na rezove u proizvodnji snabdevanju naftom, sve kako bi se održale cene na njima prihvatljivom novou.

Inicijalna javna ponuda saudijskog državnog naftnog diva Aramko biće najveća u istoriji. Ipak, ona će biti znatno niža od dva biliona dolara, koje je najavljivao princ prestolonaslednik Mohamed bin Salman, prenosi Poslovni.hr pisanje Hine.

Saudi Aramko procenjuje svoj IPO na 32 rijala po deonici, saopštila je kompanija, prikupivši 25,6 milijardi dolara, čime je nadmašio rekord kineskog Alibabe iz 2014. godine, čija je vrednost iznosila 25 milijarda dolara.

Aramko je tržišno procenjen na 1,7 biliona dolara, čime je prestigao Epl (Apple) kao najvrednija kompanija na svetu. Ipak, izlazak na saudijsku berzu, koji se očekuje kasnije ovog meseca, biće dosta skromniji nego što je to najavljivao bin Salman.

Ova procena događa se u vreme dok se Organizacija izvoznica nafte (OPEK) priprema na smanjenje u proizvodnji i snabdevanju svetskog tržišta naftom, kako bi se održale cene koje njima odgovaraju u poslovanju. Za to će biti potreban dogovor sa saveznicima, pre svega Rusijom, koja sa njima čini OPEK+.

Zanimljivo je da inostrani investitori nisu pohrlili za deonicama Aramka, pre svega zbog zabrinutosti oko klimatskih promena, političkog rizika i nedostatka transparentnosti, zbog čega su Saudijci odustali od ambicija da prikupe do 100 milijardi dolara za pet odsto udela.

Umjesto toga Aramko će se usredsrediti na prodaju 1,5 odsto udela saudijskim investitorima i bogatim zalivskim državama. Saudijske banke ponudile su i jeftine kredite građanima, kako bi i oni kupovali akcije.

Rijad za sada ne otkriva gde i kada će Aramko izaći na berzu u inostranstvu.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...