ZAKON O ENERGETSKOJ EFIKASNOSTI U JUNU NA VLADI

Izvor:   Beta

Pomoćnik u Ministarstvu energetike Srbije Miloš Banjac izjavio je danas da će Vlada Srbije do juna usvojiti predlog zakona o energetskoj efikasnosti, koji bi mogao da dovede do uštede od 10 do 15 odsto potrošnje energije u Srbiji.

Miloš Banjac, pomoćnik u Ministarstvu energetike Srbije je na okruglom stolu o energetskoj efikasnosti u Medija centru rekao da je zakonom predviđeno formiranje Fonda za energetsku efikasnost koji će se puniti, između ostalog, i iz dodatnog oporezivanja neefikasne potrošnje energije".

Banjac je ocenio da će primena zakona o energetskoj efikasnosti biti teška, ali da će se brzina i delotvornost sprovođenja zakona tek videti, i da nema bojazni "jer je zakon nastao na osnovu direktiva Evropske unije".

"Trenutno stanje potrošnje energije u industriji Srbije je nedefinisano i nadam se da će zakonom i osnivanjem fonda biti jasnije kolika je potrošnja energije u Srbiji", rekla je savetnik za inustrijsku energetiku u Agenciji za energetsku efikasnost Vesna Rodić.

Rodić je naglasila da se nada da će novim zakonom i krediti za finansiranje sprovođenja energetske efikasnosti u industriji biti povoljniji nego sada, jer su ti krediti skoro na komercijalnom nivou sa kamatama od šest do osam odsto.

U Srbiji godišnja potrošnja energije iznosi 8,4 miliona tona ekvivalentne nafte, a najviše energije troši se u poljoprivredi i domaćinstvima - 40 odsto, u industriji 32 odsto, a u saobraćaju 26 odsto.

U Srbiji se iz domaće proizvodnje obezbeđuje 58 odsto energije, a uvozi se 42 odsto energenata, od čega najviše tečnih goriva, nafte 55 odsto i gasa 29 odsto, navela je Rodić i dodala da postoji tendencija povećanja tog uvoza, zbog čega je za državu posebno značajna primena mera racionalne upotrebe energije.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...