SMANJENJEM POTROŠNJE ENERGIJE DO EFIKASNIJE PRIVREDE

BM

Skup na temu „Smanjenjem potrošnje energije do efikasnije privrede“ biće održan u utorak, 1. februara od 10 do 12 časova u Medija centru u Beogradu, Terazije 3/II.

Pod pokroviteljstvom Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu, redakcija internet časopisa Balkanmagazin organizuje okrugli sto u okviru projekta „3E - energija, ekonomija, ekologija“. Skup na temu „Smanjenjem potrošnje energije do efikasnije privrede“ biće održan u utorak, 1. februara od 10 do 12 časova u Medija centru u Beogradu, Terazije 3/II.

Teze za razgovor:

Šta donosi novi zakon o energetskoj efikasnosti,

Zašto smo zemlja koja rasipa energiju,

Zašto trošimo enormne količine energije po jedinici proizvoda,

Može li se efikasnijom potrošnjom energije srpska privreda učiniti konkurentnijom...

Uvodničari:

Dr Miloš Banjac, pomoćnik u Ministarstvu rudarstva i energetike Vlade Srbije,

Dr Goran Jankes, profesor na Mašinskom fakultetu u Beogradu i

Vesna Rodić, samostalni savetnik za industrijsku energetiku u Agenciji za Energetsku Efikasnost

Moderator: Jelica Putniković, urednik Balkanmagazina

U okviru projekta „3E - energija, ekonomija, ekologija“ planirano je da bude održano šest skupova na teme iz ove oblasti. Prvi je bio posvećen problemu rasipanja energije u Srbiji i energetskoj efikasnosti u zgradarstvu a ovo je drugi po redu.

Projekat afirmiše društveno odgovorno poslovanje kroz racionalnu potrošnju energije, korišćenje obnovljivih izvora energije i reciklažu otpada, kako bi se postigli ekonomski i ekološki efekti. Ostvaruje se kroz predavanja i diskusiju na zadate teme između predstavnika države, institucija i ekoloških stručnjaka sa privrednicima, novinarima i studentima završnih godina tehničkih i fakulteta koji obrazuju buduće novinare.

Do kraja marta održaćemo razgove i na teme:

1. „Obnovljivi izvori energije – put do energetske nezavisnosti“,

2. „I otpad može da se koristi”,

3. „Energija je tu oko nas”,

4. „Struja sa deponija“.

Cilj je da se ovom serijom razgovora doprinese boljem upoznavanju javnosti i medija sa značajem energetske efikasnosti i ukaže na potrebu da se okrenemo novim i obnovljivim izvorima energije. U elektronskom časopisu Balkanmagazin -www.balkanmagazin.net otvorena je rubrika „3 E“, gde se objavljuju vesti, informacije i analitički tekstovi o ovoj temi.

Edukacija studenata i mladih novinara kroz praćenje ovih rasprava prilika je da nešto nauče i da steknu iskustvo, specijalizujući se za ovaj sektor privrede.

Po završetku serijala Balkanmagazin će izdati dvojezičnu brošuru „3 E“. Sve tekstove iz rubrike „3 E“ i iz brošure moguće je preuzeti na www.balkanmagazin.net


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...