Na kopu Drmno dovoljno uglja i za novi termoblok

BM

Studija opravdanosti dokazala je da na kopu „Drmno“ postoje eksploatacione rezerve uglja od blizu 300 miliona tona, što obezbeđuje potrebne količine uglja za rad postojećih termoelektrana u PD TE - KO „Kostolac“ i novog bloka „B3“ snage 350 megavata.

Eksploatacione rezerve uglja na kopu „Drmno“, koje se prostiru u dva ugljena sloja dovoljne za rad postojećih, ali i izgradnju nove termoelektrane snage 350 megavata, do kraja njihovog eksploatacionog veka, rekao je dr Božo Kolonja, glavni projektant Studije opravdanosti sa Idejnim projektom obezbeđivanja potrebnih količina uglja za rad postojećih termoelektrana u PD TE - KO „Kostolac” i novog bloka B3 snage 350 megavata.

Dr Božo Kolonja, profesor Rudarsko - geološkog fakulteta u Beogradu je u svojstvu glavnog projektanta sa timom eksperata i saradnika predstavnicima PD TE - KO „Kostolac” predstavio ovaj document, u kome su dati odgovori na ključna pitanja koja su postavljena projektnim zadatkom.

Studija i Idejni projekat, kako je rečeno na prezentaciji, nedvosmisleno potvrđuju da na kopu „Drmno“ ima dovoljno eksploatacionih rezervi uglja za rad postojećih termoelektrana, ali i novog termokapaciteta snage 350 megavata.

Dokument je pokazao da se, bez obzira na izgradnju nove termoelektrane, u narednom periodu mora promeniti tehnologija otkopavanja jalovine i uglja, kao i to da je za proširenje proizvodnje uglja na kopu „Drmno“ sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje neophodno investirati u nabavku još jednog rudarskog sistema kapaciteta 6.600 kubnih metara na sat, prateće opreme i izgradnju neophodnih infrastrukturnih objekata. Ukupna ulaganja, kako je rekao dr Božo Kolonja, procenjena su na 140 miliona evra.

Ekonomska računica pokazala je da je ova investicija isplativa i ekonomski opravdana, kao i da nije rizična. Povraćaj uloženog kapitala je za pet godina, a ukupna neto dobit projekta za 39 godina je procenjena na 1.393.000.000 evra.

Obzirom na činjenicu da sve aktivnosti predviđene Studijom i Idejnim projektom proširenja proizvodnih kapaciteta kopa „Drmno“ treba okončati u naredne četiri godine, predstavnici rudarskog sektora PD TE - KO „Kostolac” ocenili su da već u narednoj godini treba otpočeti sa aktivnostima kako bi se ispoštovala dinamika napredovanja rudarskih radova i predviđenih rekonstrukcija, za šta treba obezbediti i neophodna sredstva.

Treba reći i to da su ukupna ulaganja u opremu i infrastrukturne objekte, koji su u funkciji proširenja proizvodnih kapaciteta kopa „Drmno“ sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje procenjena na oko 90 miliona evra, a da je oko 50 miliona evra potrebno uložiti, bez obzira na proširenje proizvodnih kapaciteta kopa „Drmno“ i izgradnju novog bloka B3.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...