Kolubarskog lignita dovoljno za zimu

BM

Rekordnom proizvodnjom uglja rudari RB „Kolubara”, pre svega na kopu „Tamnava-Zapadno polje”, obezbedili da na deponijama u termoelektranama TENT-a bude više uglja od planiranih količina, što obećava sigurnu proizvodnju struje u zimskom periodu. (foto: kop Tamnava-Zapadno polje)

Zaposleni na površinskom kopu „Tamnava-Zapadno polje”, najproduktivnijem otkopu Rudarskog basena „Kolubara”, početkom oktobra, nepuna tri meseca pre kraja godine, ispunili su godišnji plan proizvodnje otkrivke od 24 miliona kubika.

Na površinskim kopovima Rudarskog basena „Kolubara” tokom prvih deset meseci 2013. godine je proizvedeno 25,4 miliona tona lignita, što je dva odsto više od plana. U istom vremenskom periodu, u RB „Kolubara” otkopano je i odloženo 56,8 miliona kubika otkrivke, što je pet odsto više od planom predviđenog bilansa za prvih deset meseci, saopšteno je iz ove kompanije.

Popunjenost deponija termoelektrana ugljem, pred početak zimske sezone je iznad plana. Na deponijama  TE „Nikola Tesla”  je devet odsto više uglja nego što je planirano. Deponija TE „Kolubara” je popunjena 28 odsto iznad plana, dok je popunjenost deponije TE „Morava” 23 odsto iznad bilansa.

S obzirom da se na bazi kolubarskog lignita proizvede polovina srpske struje, značaj prekoplanske popunjenosti deponija termokapaciteta ugljem izuzetno je bitan u zimskom periodu, ističu u RB  „Kolubara”.

Prekoplanski proizvodni rezultati u RB „Kolubara”, gde se otkopa 70 odsto ukupne proizvodnje uglja u zemlji, garant su sigurnosti proizvodnje električne energije u predstojećem periodu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...