Kolubara dobija novi kop

BM

Otvaranje površinskog kopa Radljevo, koji je planiran još davne 1978. godine, Milorad Grčić, direktor RB „Kolubara”, pored racionalizacije poslovanja i sprečavanje zloupotreba, ističe kao značajan rezultat u prvih godinu dana od kada je na čelu ove kompanije EPS-a.

U Rudarskom basenu „Kolubara“ privode se kraju pripreme za otvaranje kopa „Radljevo”, projekta koji je kao strateški usvojen još davne 1978. godine.

“Zbog ranije loše politike ovaj projekat još nije ugledao svetlost dana. Intenzivno radimo i očekujemo da ćemo do kraja godine imati završen Glavni projekat za otvaranje kopa, a da ćemo naredne godine krenuti sa procesom eksproprijacije u zoni ovog kopa. Za sve one koji poznaju površinsku eksploataciju, poznato je da završena eksproprijacija garantuje da će brzo početi eksploatacija uglja,” kaže Milorad Grčić, direktor RB “Kolubara”, koji je na čelnu poziciju u ovaj kompaniji Elektroprivrede Srbije došao pre otprilike godinu dana.

Govorećio tome kakvo je sada stanje u našem najvećem rudniku Grčić kaže:

„Zatečena situacija je bila krajnje teška ali, evo, nakon godinu dana, imamo se čime i pohvaliti. Uvedene su mere racionalizacije na svim nivoima, povećana je efikasnost rada, ali se permanentno radi i na poboljšavanju uslova rada na kopovima i sistemu zaštite na radu. Eliminisali smo, možda ne potpuno, ali smo sveli na minimum, zloupotrebe sa krađom nafte. Regulisali smo, slučajno ili namerno loše realizovane tenderske dokumentacije javnih nabavki. Takođe, sada po prvi put, ne postoji veštački izazvana kriza u prodaji uglja za široku potrošnju. Jedna od bitnih stvari je i regulisanje korišćenja motornih vozila, koje smo pet puta smanjili, a poslednja faza regulisanja ove oblasti planirana je za zadnji kvartal ove godine i mesece pred nama.”

Rezultat novih mera je i pozitivno poslovanje kompanije u prvih šest meseci, sa skoro 1.5 milijardi dinara dobiti, dok je u prethodnoj godini poslovanje bilo negativno.

„Nastavljamo sa merama štednje, tako da se ne gubi na kvalitetu poslovanja, ali se posluje domaćinski. Izuzetno sam ponosan što smo u saradnji sa sindikatima i EPS-a uspeli da „Kolubara Metal“ vratimo pod okrilje RB „Kolubara“ i tako spasimo ne samo firmu i 2.770 radnih mesta, već i sigurnost njihovih porodica, a da sa druge strane obezbedimo pouzdano održavanje rudarske mehanizacije i proizvodnih kapaciteta RB „Kolubara“, kaže Grčić ističući da mu je osnovni cilj  „da kompaniju strateški i organizaciono uredi, tako da bude sistem koji će i u narednim decenijama raditi stabilno, bez trzavica i problema.”


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...