Glodar 1 premostio reku Kolubaru

BM

Brzinom od 400 metara na sat bager Glodar 1 je za četiri dana na površinskim kopovima uglja Rudarskog basena Kolubara prevalio put od 10 kilometara. Od kopa Veliki Crljeni do kopa Tamnava-Zapadno polje Hlodar 1 je “pregazio” i reku Kolubaru.

Rotorni bager Glodar 1 je trasom dužine deset kilometara sa površinskog kopa Veliki Crljeni “putovao” četiri dana do odredišta - placa neposredno pored pozicijom na kojoj će biti uključen u proizvodni proces na kopu Tamnava-Zapadno polje.

Bager visine 35 metara je do novog odredišta putovao krećući se prosečnom brzinom od 400 metara na sat, ili preciznije sedam metara u minuti, pomoću tri para gusenica i šest elektromotora. Na svojoj putanji morao je da pređe i preko reke Kolubare.

bager-glodar-1

Zbog komplikovanog transporta sa ove mašine su skinuti delovi opterećenja koji se sada ponovo montiraju na bager. Prema planovima, u proizvodni proces će biti uključen u utorak na ugljenom sistemu Zapadnog polja. Stručnjaci Rudarskog basena Kolubara, kao i mnogo puta do sada, pokazali su zavidan nivo znanja i umeća u osmišljavanju i realizaciji komplikovanih i specifičnih tehničko-tehnoloških aktivnosti.

Ovaj bager radio je na otkopavanju otkrivke na kopu Veliki Crljeni, najmlađem aktivnom kopu RB Kolubare, koji je otvoren u oktobru 2008. godine. Zaključno sa 18. majem 2013. godine, posle nepunih pet godina rada na kopu Veliki Crljeni završeno je otkopavanje otkrivke i otkopano je nešto više od 19 miliona metara kubnih čvrste mase.

U periodu od 2009. godine do danas rudari kopa Veliki Crljeni iskopali su oko 18.5 miliona tona lignita, a u narednih dve i po godine iz ovog kolubarskog ležišta planirana je proizvodnja još 10.5 miliona tona uglja visokog kvaliteta.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...