Nemačka donela zakon o prestanku korišćenja uglja i zatvaranju nuklearki

BM

Nemački parlament Bundestag usvojio je zakon o prestanku korišćenja uglja kao goriva u energetici, prema kojem će se najkasnije do 2038. godine zaustaviti sva postrojenja za proizvodnju energije iz uglja i drugih fosilnih goriva. Nuklearne elektrane treba da se zatvore do 2022. godine.

Za podršku u prelaznom perioduu do uspostavljanja energetike s niskim ili nultim nivoom emisije ugljenika, Nemačka će, prema novom zakonu, izglasanom krajem prošle nedelje, do 2038. godine regije u kojima se vadi lignit, operatore elektrana i zaposlene pomoći ukupnim iznosom do 14 milijardi evra, piše SEEbiz.

Savezna vlada se, takođe, obvezala preduzeti dodatne mere u iznosu od 26 milijardi evra za stanovništvo u područjima čija se ekonomija zasniva na proizvodnji uglja.

Nemački ministar ekonomije Peter Altmaier prokomentarisao je da je zakon o prestanku korišćenja uglja istorijski, da se njime obezbeđuje zaštita klime i održivosti.

"Sve to znači da smanjujemo emisiju ugljen dioksida za trećinu i stvaramo nova radna mesta za one koji su pogođeni napuštanjem uglja", rekao je Altmaier.

Što se pak tiče nuklearnih elekrana,

Novi zakon je, po pitanju nuklearki doneo operacionalizaciju dogovora nemačke vladajuće koalicije, postignutog krajem maja, kojim jeprecizirano da će Nemačka do 2022. godine ugasiti sve svoje nuklearne reaktore.

Nemačka je nuklearkama pokrivala 23 odsto svojih potreba za električnom energijom i moraće do 2022. pronaći načina kako to da nadoknaditi.

Odluka o zaustavljanju njihovog rada do 2022. gotovo da je povratak na odluku socijaldemokratsko-zelene vlade iz 2000. godine o datumu prestanka rada nuklearki, koju je demokršćanska koalicija Angele Merkel revidirala. Ali, nesreća u Fukušimi i veliko nezadovoljstvo javnosti prisilili su kancelarku da osnuje posebno telo, koje je ponovno odlučivalo o stavljanju ključa u bravu svim nuklearnim elektranama.

Zatvaranju nuklearki protive se četiri velike kompanije: RWE, E.ON, Vattenfall i EnBW, koje njima upravljaju. Smatraju da će se njihovo zatvaranje veoma odraziti na nemačku industrijsku bazu.

Korišćenje nuklearne energije već je godinama pod znakom pitanja u Nemačkoj, a odluku o zatvaranju nuklearki podstakla je i istorijska pobeda Stranke zelenih na izborima u Baden-Virtrmburgu (Wuerttembergu) u martu, sve do tada neprikosnovenom uporištu CDU-a.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...