Sporna državna pomoć za zatvaranje nemačkih termoelektrana

BM

Vlada Nemačke odobrila je paket naknada za termoelektrane na lignit, što je izazvalo kritike stručnjaka, koji tvrde da je ugovor o kompenzaciji nemačkih TE na ugalj netransparentan.

Vlada kancelarke Angele Merkel u sredu, 24. juna odobrila je paket naknada od 4,3 milijarde evra za komunalne kompanije koje upravljaju elektranama na lignit kao deo nemačkih planova za ukidanje uglja najkasnije do 2038. godine, piše Reuters a prenosi Bilten AERS-a.

Veličina paketa dogovorena je između Merkelove vlade i komunalnih komnpanija RWE, Uniper, EnBW, Vattenfall, Steag i LEAG.

Očekuje se da će prekid proizvodnje električne energije iz lignita ili mrkog uglja koštati mnogo više milijardi evra, uključujući 40 milijardi evra ulaganja u rudarske regije.

Donji dom parlamenta, u kojem Merkelovi konzervativci i njihov socijaldemokratski koalicijski partner imaju većinu, glasaće o paketu početkom jula, a nakon toga i gornji dom koji predstavlja savezne države.

Ugovor o kompenzacijama kompanija takođe je podložan odobrenju od strane Komisije EU vezano za dozvoljenu državnu pomoć privredi.

Koalicijoni partneri još treba da dogovore konačne detalje zasebnog paketa naknada za kompanija sa elektranama na uvozni tvrdi ugalj.

Kritike stručnjaka zbog netransparentnosti

Eksperti u Nemačkoj kritikovali su nedostatak transparentnosti ugovora o ovim naknadama, a koje će vlada u Berlinu odobriti operatorima za prevremeno zatvaranje rudnika lignita i termoelektrana na ovo gorivo, piše dnevnik Tagesspiegel.

"Ugovor ne daje ni u naznakama za šta se tačno kompanijama odobravaju kompenzacije. Iako bi razlozi mogli biti izgubljeni prihodi ili veći troškovi za obnovu pejzaža nakon zatvaranja rudnika, ugovor bi trebalo da pokaže upravo koje dodatne troškove koji proizlaze iz napuštanja uglja kompanijama treba nadoknaditi", rekao je Swantje Fiedler, šef istraživanja u istraživačkom centru Green Budget Germany (FÖS). Tagesspiegel.

List prenosi ocene pravnika da, takođe, nije jasno što će tačno raditi operateri u zamenu za naknadu. Pored toga, način plaćanja - 15 jednakih godišnjih rata počev od prvog isključivanja - znači da država plaća unapred, jer je za mnoge pogone predviđeno da se skinu s mreže na kraju izlazne staze.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...