Prvi ugalj sa kopa Radljevo-Sever 2022. godine

BM

Prvi ugalj sa kopa Radljevo-Sever, gde su radovi na otkopavanju otkrivke otpočeli prošle godine, biće iskopan 2022. godine. Ovaj kop jedan je od najvažnijih za energetsku stabilnost Srbije u budućnosti, istakao je prilikom današnjeg obilaska ovog dela EPS-a predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Rudarski basen „Kolubara“ je srce energetskog sistema i srpske ekonomije, a novootvoreni površinski kop „Radljevo-Sever“, jedan od najvažnijih za energetsku stabilnost Srbije u budućnosti, obezbediće ugalj za narednih 60 godina, rekao je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić tokom posete ovom novom kopu ogranka Elektroprivrede Srbije, na kome se na otkopavanju otkrivke radi od oktobra 2019. godine, a odakle će prvi ugalj biti iskopan 2022. godine.

„Hvala svim rudarima, u „Kolubari“ jer, 14.300 ljudi radi i kada je kiša i sunce i sneg. Morate uvek da radite. Zna se koliko je težak vaš hleb i kolikim se rizicima izlažete“, rekao je Vučić poručujući da rudari imaju siguran posao, da neće biti otkaza, niti smanjenja plata, već će se, naprotiv, gledati da, ukoliko zemlja bude uspešna, bude ponovnog povećanja plata.

Vučić je u razgovoru sa rudarima RB „Kolubara“, kojem je prisustvovao i Milorad Grčić, v. d. direktora Elektroprivrede Srbije rekao da će gotovo 500 miliona evra biti uloženo u ovaj kop, koji će obezbeđivati između 13 i 13,5 miliona tona uglja godišnje.

Predsednik Srbije je objasnio i da svi koristimo struju, a ne pitamo se ko radi kako bismo je imali i istakao da je ponosan na rudare, jer nije bilo problema u snabdevanja strujom ni tokom ove poslednje krize sa korona virusom.

Vučić očekuje da će rudari imati još bolje materijalne uslove i veća primanja u narednom periodu i dodao da je sve to moguće zahvaljujući odgovornoj finansijskoj politici.

„Mnogo novca ćemo investirati u Elektroprivredu Srbije i mnoge probleme ćemo zajednički da prevaziđemo. Zato vas molim samo da znate da će Srbija da investira. Srbija danas ima novac kojim hoće da podiže našu ekonomiju, kojim hoće da podiže Elektroprivredu Srbije i ostala javna preduzeća, a na tu podršku države možete u svakom trenutku da računate. Pred nama je veliki i težak zadatak i zajednički moramo sa entuzijazmom i energijom da uđemo u ekonomski oporavak zemlje i da iskoristimo potencijal. To neće biti lak zadatak, ali je to ostvariv zadatak i to samo zavisi od vaše energije, od vašeg rada, od svega onoga što možemo zajednički da napravimo. Uveren sam da ćemo biti najbolji u Evropi“, rekao je Vučić.

Vučić je naglasio i da sve međunarodne finansijske institucije kažu da će Srbija lakše podneti krizu nego druge zemlje.

„Država će da investira više i u puteve, pruge i još snažnije će nastaviti da gradi domove zdravlje, bolnice, kliničke centre i drugo. Javnim investicijama ne samo da možemo da spasemo ekonomiju već i da pomognemo privatni sektor da izađe iz ove situacije. Želimo da narod vidi da Srbija čvrsto stoji na nogama i da unesmo tu vrstu optimizma“, poručio je Vučić.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da je od početka godine do danas za 5,3 odsto povećana proizvodnja uglja u odnosu na isti period prošle godine, a da je u aprilu proizvodnja uglja povećana za šest odsto u odnosu na april prošle godine, uprkos teškim uslovima rada usled epidemije.

„Rudarske i energetske kompanije su u uslovima epidemije i vanrednog stanja pokazale snagu i stabilnost i održale redovnu proizvodnju uglja i struje u teškim uslovima i u uslovima zabrane kretanja. Povećana proizvodnja uglja u aprilu obezbedila je energetsku stabilnost zemlje. Hvala rudarima na tom uspehu. Radilo se u tri smene u svim energetskim i rudarskim kompanijama, a uprkos vanrednom stanju, veliki investicioni projekti u oblasti energetike nisu stali“, rekao je Antić.

Govoreći o kopu Radljevo-Sever, Antić je naveo da je u energetici taj kop „strateški značajan za Srbiju" i povezan sa izgradnjom novog bloka TE „Kolubara B" u Kaleniću. On je naveo i da će ovu godinu rudarski sektor i energetske kompanije završiti sa pozitivnim rezultatom u odnosu na 2019. godinu, te da će time doprineti rastu BDP-a.

Ministar finansija Siniša Mali poručio je da Srbija iz krize, izazvane pandemijom korona virusa, izlazi kao pobednik, što ne bi bilo moguće da nije bilo truda i rada i zaposlenih u Rudarskom basenu „Kolubara” i EPS-u.

„Hvala zaposlenima na zalaganju i na ljubavi prema svojoj zemlji. Svi moramo da budemo svesni da ceo svet prolazi kroz najveću i najtežu ekonomsku krizu ikada - na desetine miliona je nezaposlenih, privrede propadaju, fabrike se zatvaraju. Takav najcrnji scenario se nije desio u Srbiji. Izašli smo sa pravim, sveobuhvatnim merama podrške onima kojima je to najpotrebnije“, rekao je Mali podsećajući da je država izdvojila 5,1 milijardi evra za podršku, oko 11 odsto BDP-a, jer je prihvatila da teret krize bude na njenim plećima, s obzirom da to može da izdrži, kako bi privreda preživela.

Mali je dodao da toga ne bi bilo da nije bilo reformi koje je Aleksandar Vučić pokrenuo 2014. godine i koje su dovele do toga da država ima zdrave i jake javne finansije i devizne rezerve.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...