Polje G - kop za energetsku bezbednost Srbije

J.P.

Na novom EPS-ovom kopu, Polju „G“ u Rudarskom basenu „Kolubara“, gde je juče svečano obeleženo otpočinjanje s kopanjem „crnog zlata“, godišnje će se proizvodi između pet i šest miliona tona uglja. EPS će 2017. godinu završiti sa proizvodnjom uglja većom za 1,6 miliona tona nego 2016. godine. Energetski sistem Srbije spreman je za zimu kakva god da bude, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i naglasio da na deponijama imamo ukupno 1,6 miliona tona uglja.

Elektroprivreda Srbije počela je juče otkopavanje uglja na novom kopu, Polju "G", u okviru Rudarskog basena „Kolubara“. Planirano je da se na novom kopu godišnje proizvodi između pet i šest miliona tona uglja i time se obezbeđuje stabilna proizvodnja električne energije u zimskoj sezoni.

Da bi se došlo do uglja, od septembra je otkopano oko dva miliona kubika otkrivke. Tokom radnog veka kopa biće otkopano i odloženo ukupno oko 43 miliona kubnih metara otkrivke, a u zoni ovog kopa nalazi se i oko 4,5 miliona kubika međuslojne jalovine.

Ispitivanja su pokazala da je u zoni novog kopa oko 34,6 miliona tona uglja odličnog kvaliteta.

U Rudarskom basenu „Kolubara“ godišnje se proizvede oko 30 miliona tona uglja iz kojeg se u termoelektranama EPS-ovog ogranka TENT proizvede više od 50 odsto električne energije za potrebe srpskog tržišta.

„Po kvalitetu uglja ovo je jedan od najboljih kopova u kolubarskom basenu. Sve oko otvaranja kopa „G“, što je urađeno zajedno sa izmeštanjem Ibarske magistrale i reke Peštan, koštaće nas između 55 i 60 miliona evra. Reč je o izuzetno rentabilnoj investiciji. Za kontinuiran i stabilan rad Polja "G" predviđeno je i da se do kraja 2018. godine izmesti oko sedam kilometara Ibarske magistrale“ rekao je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike u Vladi Srbije dok je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS istakao: „Ovo je dugo očekivani dan za „Kolubaru“ i EPS. U Rudarskom basenu „Kolubara“, srcu Elektroprivrede Srbije, na novom otvorenom kopu PoLje „G“ počela je proizvodnja uglja. To je jedno od najvažnijih kolubarskih polja - polje budućnosti. Otvaranjem Polja „G“, uz budući kop „Radljevo“, obezbediće se proizvodnja uglja i električne energije za nekoliko narednih decenija.“

Grčić je naglasio da je ovo polje prirodni nastavak kopa „Veliki Crljeni“ i da se na ovom kopu proizvodi veoma kvalitetan ugalj.

„I u 2018. nastavljamo sa investicijama u rudarstvo. EPS će izdvojiti oko 100 miliona evra za nabavku opreme za otvaranje novog kopa „Radljevo“. Nastavlja se eksproprijacija zemljišta. Polje „Radljevo“ je zamensko za „Tamnavu - Zapadno polje“ i treba da nam omogući višedecenjski mir za proizvodnju uglja. Već 2019. se očekuju rudarski radovi na ovom kopu“, rekao je Antić napominjući da su „to dokazi da se u „Kolubari“ i EPS-u radi temeljno, kvalitetno i planski“.

Antić je rekao da je taj kop važan za ukupan energetski sistem, za proizvodnju uglja i struje.

Ističući da je to jedno od najboljih kolubarskih ležišta, pošto će se dobijati vrlo kvalitetan ugalj Antić je rekao: „Mi smo u nastavku eksploatacije kopa „Veliki Crljeni“, jer je kop „G“ njegov zamenski kop, uspeli da sačuvamo i pripremimo veliki deo opreme za početak proizvodnje. Novo ležište ima komparativnu prednost, ima malu količinu otkrivke. Ovde nećemo juriti tone, kao što to radimo na ostalim kopovima, zato što kvalitet tog uglja omogućava da se unapredi ukupan kvalitet uglja iz Kolubare koji će ići ka TENT-u. Kako bi, kada u 2018. uđemo u proces homogenizacije uglja od ovog kopa, imali taj ključni element da možemo da izbacujemo kalorijsku vrednost neophodnu za nesmetan i harmoničan rad svih naših termoelektrana.“

Ministar kaže da će tih, oko 8.500 kilodžula po kilogramu, popraviti kvalitet uglja sa kopa „Tamnava - Zapadno polje“, kao i da ćemo imati dugoročnu isporuku kvalitetnog uglja za termoelektrane.

„EPS će 2017. godinu završiti sa proizvodnjom uglja većom za 1,6 miliona tona nego 2016. i zbog toga želim da čestitam rudarima „Kolubare“ i „Kostolca“, kao i svim zaposlenima u EPS-u. Posle mnogo godina su za izmeštanje dela Ibarske magistrale obezbeđeni sva dokumentacija i dozvole, a EPS ima novac. Početkom 2018. očekuje nas izmeštanje osam kilometara Ibarske magistrale, što će obezbediti nesmetani razvoj kopa“, rekao je Grčić.

Energetski sistem spreman za hladan talas

Energetski sistem Srbije spreman je za zimu kakva god da bude, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i naglasio da na deponijama imamo ukupno 1,6 miliona tona uglja.

„Trenutno imamo na maksimalnom nivou otkriven ugalj, možda istorijski nivo otkrivenog uglja - više od 10 miliona, koji je spreman za eksploataciju i dostavu prema elektranama.Energetski sistem je spreman za hladni talas koji se, prema najavama meteorologa, očekuje u drugoj polovini januara i početkom februara. Kada je u pitanju TENT u Obrenovcu, na deponijama je oko milion tona, sa tendencijom da to povećamo zbog dobrih vremenskih prilika i da potpuno spremno dočekamo hladni talas koji će, prema najavama meteorologa, naići u drugoj polovini januara i početkom februara. Mi smo maksimalno spremni i svi energetski sistemi, pogotovo EPS-a, apsolutno su prepremljeni za sve vremenske prilike i za zimu kakva god da bude“, rekao je Antić i zahvalio svim rudarima na sjajnim rezultatima ostvarenim u 2017. godini.

Rudari EPS-a su uspeli da nadoknade loše rezultate u proizvodnji uglja u prvom kvaratalu ove godine.

„Činjenica je da ćemo mi 2017. završiti, na nivou EPS -a, sa proizvodnjom uglja za četiri odsto većom u odnosu na 2016. godinu, što je za svako poštovanje", naglasio je ministar ocenjujući da će 2017. biti jedna od godina sa istorijski najvećom proizvodnjom uglja na nivou EPS-a.

Ministar Antić je najavio da će tokom novogodišnjih praznika obići zaposlene u energetskom sektoru i naglasio da oni rade u svim vremenskim uslovima, bez prekida, i tokom državnih i tokom verskih praznika.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...