Tri decenije eksploatacije uglja na kopu Drmnu

BM

Tokom tri decenije sa površinskog kopa Drmno termoelektranama u Kostolcu je isporučeno 157,34 miliona tona lignite.

Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije obeležilo je tri decenije od početka eksploatacije uglja na Površinskom kopu Drmno, tokom kojih je iskopano 157,34 miliona tona lignita, koji se sagoreva u termoelektranama TE-KO Kostolac.

„Prethodnih 30 godina u Drmnu bile su svakodnevna borba sa prirodom za svaku tonu uglja i kubik jalovine, jer je po hidrogeološkim uslovima to jedan od najkomplikovanijih kopova u Elektroprivredi Srbije. Ovo je važan jubilej za Kostolac, koji je sa 147 godina rudarske tradicije bio i ostao riznica industrije Srbije”, rekao je Slobodan Mitrović, izvršni direktor za proizvodnju uglja u JP EPS, na svečanosti u Kostolcu.

Mitrović je istakao da ugalj, uz primenu svih mera zaštite životne sredine, ostaje osnovni i neizbežni energent za proizvodnju električne energije u 21. veku i poželeo zaposlenima na kopu Drmno da u budućnosti imaju što manje povreda na radu i što veću proizvodnju.

“Površinski kop Drmno je tokom svog postojanja prošao nekoliko faza razvoja i modernizacije, koje su doprinele ne samo povećanju proizvodnih kapaciteta već, ujedno, da proizvodnja bude stabilna, predvidiva, kontinuirana i kvalitetna. Drmno danas spada u red savremenih površinskih kopova i ima pet sistema za otkrivanje i jedan rudarski sistem za iskopavanje uglja sa kapacitetom proizvodnje od oko devet miliona tona uglja i 40 miliona tona jalovine godišnje”, rekao je Ivan Tašić, direktor za proizvodnju uglja u Ogranku TE-KO Kostolac.

Prve tone lignita na Drmnu iskopane su 30. aprila 1987. godine, godišnji rekord u proizvodnji uglja od 9,23 miliona ostvaren je 2011. godine, a najviše jalovine proizvedeno je 2013. godine, ukupno 41,12 miliona kubika.

Na svečanosti je prikazan i film o Površinskom kopu Drmno, a postavljena je i izložba fotografija iz vremena izgradnje kopa.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...