Lokomotiva razvoja Srbije – EPS i Kolubara

EPS Energija

EPS i Kolubara su lokomotiva razvoja Srbije, rekao je minister rudarstva i energetike Aleksanar Antić na proslavi šest decenija rada Polja B, Prerade i TE Kolubara, dok je Milorad Grčić, v. d. direktora EPS-a istakao da su to stubovi stabilnosti proizvodnog procesa i nezaobilazne karike proizvodnog lanca Elektroprivrede Srbije. (foto: Rdarski basen Kolubara, Polje B)

Trajati 60 godina je uspeh sam po sebi, a poseban je uspeh opstajati 60 godina u privredi u Srbiji. Polje B, Prerada i Termoelektrana Kolubara su stubovi stabilnosti proizvodnog procesa i nezaobilazne karike proizvodnog lanca Elektroprivrede Srbije, rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora EPS-a na svečanoj akademiji u Lazarevcu povodom šest decenija od početka proizvodnje uglja na Polju B, početka rada pogona Prerada i TE Kolubara.

Grčić je istakao da je najstariji aktivni kop u Kolubari, Polje B danas, sa dolaskom novog i modernog sistema za proizvodnju otkrivke, postao najmoderniji kop.

„Za proizvodnju u Kolubari revitalizacija opreme je izuzetno značajna, a trenutno je u toku ciklus modernizacije koji je vredan 180 miliona evra i planirano je da bude završen u naredne dve godine. Za efikasnost proizvodnje značajan je i završetak projekta homogenizacije i upravljanja kvalitetom uglja. Ipak, najznačajniji faktor u svakom proizvodnom procesu je čovek, pa je ovo još jedna prilika da se zahvalimo bivšim i sadašnjim radnicima, koji su zaslužni za tradiciju koju EPS i Kolubara imaju”, rekao je Grčić.

Prvi čovek EPS-a je naglasio da o radu najveće energetske kompanije u Srbiji najbolje govore rezultati. Zahvaljujući uštedama i racionalizacijom poslovanja od početka godine ostvarena je dobit od 13,5 milijardi dinara, umesto planirane 2,5 milijarde. EPS dobro posluje, ima 500 miliona evra na računu, a kako je istakao nedavno predsednik Vlade Srbije, to je veliki uspeh naše zemlje.

Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike jubilej je nazvao dobrom prilikom da se sa ponosom podsetimo prošlosti, ali i da ocenimo da je iz Kolubare pre 60 godina krenula energija koja je počela da od Srbije pravi energetski jaku i nezavisnu državu.

„EPS i Kolubara su lokomotiva razvoja Srbije. Rudari Kolubare su požrtvovanim i predanim radom ostvarivali fantastične proizvodne rezultate decenijama unazad. Kompletna Vlade Srbije, na čelu sa premijerom, partner je i podrška EPS-u na putu da ostane moćna i jaka kompanija, koja je privredni oslonac zemlje”, rekao je Antić.

Dejan Milijanović, direktor za proizvodnju uglja u RB Kolubara je Polje B predstavio kao kolevku površinske eksploatacije u Kolubari, a pogon Prerada kao tehničko-tehnološku celinu, veoma bitnu za proizvodni proces. On se posebno zahvalio svih zaposlenima koji su učestvovali u radu ovih pogona i doprineli ispunjavanju rezultata.

„Hvala svim radnicima koji su u otvaranje proizvodnih pogona i rad i razvoj utkali svoje zdravlje, znanje i iskustvo. Stvorili su jaku firmu, sa odličnim proizvodnim rezultatima. Sindikat se bori da EPS i Kolubara ostanu na poziciji lidera u srpskoj privredi”, rekao je Milan Đorđević, predsednik Sindikata radnika EPS-a ističući da je neophodno podmladiti kolektiv rešavajući problem nedostatka radne snage u direktnoj proizvodnji, koja je osnova dobrih rezultata.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...