Ugalj se više neće proizvoditi u Engleskoj

Tanjug

Britanci gase i poslednji rudnik uglja. Nacionalna kompanija za britanski ugalj najavila je za 15. decembar 2015. zatvaranje rudnika Kelinglej u mestu Bil u Engleskoj.

Britanska nacionalna kompanija za ugalj saopštila je da će polovinom decemba ove godine ugasiti poslednji rudnik uglja na teritoriji Velike Britanije.

Ovakva odluka znači definitivni kraj jedne epohe u istoriji Kraljevstva, piše francuski list Figaro.

Pre jednog veka, britanska industrija uglja zapošljavala je više od milion ljudi koji su radili u oko 3.000 rudnika.

Danas gotovo da možemo da govorimo o kraju tog razdoblja, navodi "Blumberg".

Nedavno je zatvoren simbol ovog sektora u Britaniji, rudnik Torsbi (Thoresby), suočen sa konkurencijom na međunarodnom tržištu.

Velika Britanija je u aprilu ove godine, prema pisanju njujorške agencije, uvezla više od 1,9 miliona tona fosilnih goriva, dok je nacionalna proizvodnja pala na 750.000 tona.

Prošle godine, Ujedinjeno kraljevstvo je 84 odsto utrošenog goriva podmirilo iz uvoza u odnosu na samo 21 odsto 1995. godine.

Nacionalna kompanija za britanski ugalj (UK Coal) najavila je za 15. decembar 2015. zatvaranje poslednjeg rudnika uglja u zemlji. Reč je o rudniku Kelinglej (Kellingley) u mestu Bil (Beal), u Engleskoj.

Britanska vlada je do sada pomogla ovom sektoru sa 10 miliona funti, ali sada odbija da uputi bilo kakvu dodatnu pomoć, smatrajući to ekonomski potpuno neopravdanim.

Cilj vlade konzervativaca na vlasti je da prestane da porez koji naplaćuje od gradjana usmerava za podršku industriji koja više ne fukcioniše.

U saopštenju UK Koala se navodi da je zatvaranje Kelingleja posledica teškog perioda zbog novonastalih komercijalnih okolnosti u kojima je jeftinije kupovati ugalj u inostranstvu nego ga proizvoditi u domaćim rudnicima, koji poslednjih trideset godina posluju sa gubitkom.

Rudnik Torsbi iz 1925, u kome je radilo 900 ljudi, zatvoren je prošle nedelje.

U poslednjem rudniku uglja, koji će prestati sa radom krajem godine, radi nešto vise od 400 ljudi.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...