Ispumpavanje teče po planu

J.P.

Ispumpavanja vode sa kopa „Tamnava- Zapadno polje“ ide dobrim tokom, neće biti restrikcija električne energije, poručuje Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike posle obilaska ovog kopa.

Neće biti restrikcija električne energije. Vlada Srbije, Ministarstvo energetike i EPS preduzimaju sve mere da Srbija bude energetski bezbedna, poručio je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike tokom posete Rudarskom basenu „Kolubara“.

Komentarišući da proces ispumpavanja vode sa kopa „Tamnava- Zapadno polje“ ide dobrim tokom Antić je prilikom redovne kontrole ispumpavanja vode sa tog kopa, koji je poplavljen u maju, istakao: “Juče je postignut rekord u ispumpavanju vode sa kopa „Tamnava-Zapadno polje“, kada je ispumpano 1,6 miliona kubika vode, a do kraja sledeće nedelje taj kapacitet dostići će 2,5 miiona kubika i sa tim prosekom možemo očekivati da ćemo po planu ispumpati vodu sa tog kopa i u zimskim mesecima već početi proizvodnju uglja.”

Antić je naveo da je Srbija nabavljala električnu energiju onda kada je jeftinija i time čuvala zalihe uglja za zimsku sezonu kada je cena električne energije na tržištu veća. Ministar energetike je naglasio da je veoma važno što je izabran direktor EPS-a, te da sledi izbor Nadzornog odbora i nastavak započete korporativizacije kako bi sistem „Elektroprivrede Srbije“ bio još bolje ogranizovan.

Antić i Aleksandar Obradović, direktor „Elektroprivrede Srbije su saopštili da je postignut dogovor da počne prodaja uglja prioritetnim potrošačima, a među njima su toplane, bolnice, škole, namenska industricj,a udruženja penzionera, invalida...

Direktor EPS-a Aleksandar Obradović naglasio je da su ispumpavanje i eksploatacija dodatnih količina uglja iz „Kolubare“ prioritet za EPS, te da remonti termoelektrana idu po planu kako bi sistem bio spreman za zimu.  

“EPS je pokazao i da pored posledica katastrofalnih poplava i u najtežim okolnostima, može da se izbori sa svim izazovima i snabdevanje električnom energijom građana i privrede Srbije nije ugroženo. Nije tačno da su neke termoelektrane zaustavljene da bi se uvozila električna energija, jer EPS sada štedi ugalj kako bi ti blokovi termoelektrana proizvodili električnu energiju kada je ona najskuplja na tržištu,” rekao je Obradović.

Direktor RB „Kolubara“ Milorad Grčić rekao je da osposobljavanje kolubarskih kopova za rad teče sve bolje i naveo da je do sada sa kopa „Tamnava“ ispumpano 43 miliona kubika vode i da je nivo vode smanjen za oko sedam metara.

“Zadovoljni smo dinamikom radova i firma „Južna Bačka“ koja ispumpava vodu sa poplavljenog kopa ispunjava rokove i očekujemo da će taj posao biti završen na vreme,” rekao je Grčić.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...