Struja

EPCG zarađuje na struji iz vode

Zahvaljujući povoljnim hidrološkim uslovima EPCG će ovu godinu završiti knjižeći dobit veću od 50 milion evra.
(foto: TE Pljevlja)

Otpočelo probno testiranje podmorskog kabla između Crne Gore i Italije

U toku je testiranje podmorskog kabla između Crne Gore i Italije a početkom druge polovine naredne godine, sledi komercijalna upotreba ovog elektroenergetskog prenosnog sistema. Stručnjaci upozoravaju da će gubici na elektroenergetskoj mreži Crne Gore biće veći zbog podmorskog kabla.

EPS obnavlja infrastrukturu

Ulaganja EPS-a u novu trafostanicu doprinos ekonomskom razvoju industrijske zone Čačka, poručio Milorad Grčić, v. d. Direktora EPS-a, najavljujući nove investicije u ovom kraju.

Fijasko liberalizacije tržišta struje u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je totalni fijasko liberalizacije tržišta električnom energijom, jer se od aktivnih 10 povuklo već sedam snabdevača.

EPS u Subotici modernozovao dve trafostanice

„Energetska infrastruktura je preduslov za dolazak investitora, izgradnju fabrika i otvaranje novih radnih mesta. Investicijama u rekonstrukciju trafostanica u Subotici sada je sve digitalizovano i na daljinskom upravljanju, tako da u slučaju prekida u napajanju može brzo da se reaguje”, rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora EPS tokom obilaska dve rekonstruisane TS u Subotici.

Ponovo aktuelna izgradnja TE Kolubara B

Vlada Srbije je formirala Radnu grupu za izgradnju TE Kolubara B, rekao je danas minister rudarstva i energetike, Aleksandar Antić.
Foto: Maketa TE Kolubara B

Remontom povećani snaga i radni vek TENT-a A

Kapitalnim remontom bloka A4 u TENT-u A snaga povećana na 332 megavata, produžen mu je radni vek na naredne četiri decenije, a unapređene su energetska efikasnost i zaštita životne sredine.

Kinezi obećavaju - Blok B3 u Kostolcu gotov 2020.

Aleksandar Antić: „Ulažu se napori u procesu pribavljanja dozvola i neophodne dokumentacije za izgradnju novog bloka B3 u TE Kostolac“. Žang Čun: „Čvrsto uveravamo srpske partnere da će projekat biti realizovan do kraja 2020. godine“.
Li Mančang, kineski ambasador u Srbiji, Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike i Žang Čun, predsednik kompanije CMEC

Uhapšeno dvoje zaposlenih u EPS-u zbog primanja mita

U saradnja EPS-a i MUP-a na suzbijanju korupcije uhapšeni su šefa Službe za prijem i kontrolu mernih mesta EPS Distribucije u ED Jagodina i zaposlena na poziciji referenta u Svilajncu u ogranku EPS Snabdevanje.

Sve veća proizvodnja struje u nuklearkama

Već petu godinu zaredom u svetu raste proizvodnja električne energije iz nuklearnih elektrana. Azija je vodeće tržište nuklearne energije.