Struja

Gasprom energoholding će graditi još jednu elektranu u Srbiji

Pored TE TO Pančevo, koju u partnerstvu sa NIS-om već gradi u Srbiji „Gasprom energoholding” planira gradnju još jedne elektrane u Srbiji.
Maketa TE TO Pančevo

Američki Černobil zatvaraju u septembru

Nuklearka "Ostrvo tri milje", koja je imala tešku havariju 1979. godine, sedam godina pre Černobila, u septembru konačno prestaje da radi.

Podrška Evropske unije EPS-u

Distributivni sistem Elektroprivrede Srbije dobio je od EU četiri mobilne trafostanice za brže reagovanje u vanrednim situacijama kao što su poplave i požari.
Primopredaja trafostanice EPS-u u prisustvu predstavnika EU

Nemački energetičari strahuju od nestabilnosti sistema

Ubrzano gašenje konvencionalnih elektrana, uz rast energije iz obnovljivih ali nestabilnih izvora, mogu izazvati u narednim godinama velike probleme sa stabilnošću elektroenergetskog sistema
(ilustracija, Vodena para iz rashladnih tornjeva elektrane na lignit u Brandenburgu u Nemačkoj, 6. januara 2019. godine. Nemačka planira da zatvori svih 84 termoelektrana na ugalj i prvenstveno će se oslanjati na energiju iz obnovljivih izvora)

Plemenita struja povećava energetsku bezbednost Srbije

Saradnja sa „Gaspromom” za energetski bezbednu Srbiju, istakao je Aleksandar Antić, srpski ministar energetike prilikom jučerašnje svečanosti povodom početka gradnje TE TO Pančevo
(foto, Denis Fjodorov, direktor kompanije „Gasprom energoholding Srbija” doo i Aleksandar Antić,ministar rudarstva i energetike za vreme potpisivanja Memoranduma)

Uvezivanje tržišta struje Srbije sa Hrvatskom i Bugarskom

Početni sastanak trilateralnog market couplinga Hrvatske, Srbije i Bugarske (HR-RS-BG) – tržišta električne energije ove tri zemlje.

Visoka poskupljenja električne energije u Češkoj

Iza poskupljenja na početku ove godine, stoje kretanja na evropskim berzama električne energije na kojima je u protekloj godini jedan megavatsat poskupeo sa 34 na skoro 50 evra
(ilustracija, Termolelektrana Prunerov II u Češkoj)

Različiti aršini za potrošače struje u BiH

Privrednici u Federaciji Bosne i Hercegovine će od 1. januara 2019. godine plaćati za dva do pet odsto skuplju električnu energiju, kako bi se njena cena prilagodila Evropskoj uniji, odnosno berzi električne energije u Budimpešti. U Republici Srpskoj, međutim, ne prihvataju ovu metodu određivanja cene struje.

EPCG zarađuje na struji iz vode

Zahvaljujući povoljnim hidrološkim uslovima EPCG će ovu godinu završiti knjižeći dobit veću od 50 milion evra.
(foto: TE Pljevlja)

Otpočelo probno testiranje podmorskog kabla između Crne Gore i Italije

U toku je testiranje podmorskog kabla između Crne Gore i Italije a početkom druge polovine naredne godine, sledi komercijalna upotreba ovog elektroenergetskog prenosnog sistema. Stručnjaci upozoravaju da će gubici na elektroenergetskoj mreži Crne Gore biće veći zbog podmorskog kabla.