Struja

Ponovo aktuelna izgradnja TE Kolubara B

Vlada Srbije je formirala Radnu grupu za izgradnju TE Kolubara B, rekao je danas minister rudarstva i energetike, Aleksandar Antić.
Foto: Maketa TE Kolubara B

Remontom povećani snaga i radni vek TENT-a A

Kapitalnim remontom bloka A4 u TENT-u A snaga povećana na 332 megavata, produžen mu je radni vek na naredne četiri decenije, a unapređene su energetska efikasnost i zaštita životne sredine.

Kinezi obećavaju - Blok B3 u Kostolcu gotov 2020.

Aleksandar Antić: „Ulažu se napori u procesu pribavljanja dozvola i neophodne dokumentacije za izgradnju novog bloka B3 u TE Kostolac“. Žang Čun: „Čvrsto uveravamo srpske partnere da će projekat biti realizovan do kraja 2020. godine“.
Li Mančang, kineski ambasador u Srbiji, Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike i Žang Čun, predsednik kompanije CMEC

Uhapšeno dvoje zaposlenih u EPS-u zbog primanja mita

U saradnja EPS-a i MUP-a na suzbijanju korupcije uhapšeni su šefa Službe za prijem i kontrolu mernih mesta EPS Distribucije u ED Jagodina i zaposlena na poziciji referenta u Svilajncu u ogranku EPS Snabdevanje.

Sve veća proizvodnja struje u nuklearkama

Već petu godinu zaredom u svetu raste proizvodnja električne energije iz nuklearnih elektrana. Azija je vodeće tržište nuklearne energije.

Nemačkoj preti elektroenergetski kolaps – kasni se sa izgradnjom prenosne mreže

Energetska tranzicija u Nemačkoj, zasnovana na gradnji novih kapaciteta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora „zapela“ je zbog kašnjenja u gradnji novih prenosnih kapaciteta.

SAD će iz Praga lobirati protiv Rusa i Kineza u evropskoj nuklearnoj energetici

Kako bi u srednjoj Evropi suzbili uticaj Rusije i Kine u oblasti energetike i protežirli interes Vestinghausa za gradnju novih blokova u češkim nuklearkama Amerikanci odlučili da presele regionalno energetsko evropsko predstavništvo iz Sofije u Prag.

Nord Pool i Epex zainteresovani za crnogorsku berzu struje

Berza električne energije za Baltik i Nordijski deo Evrope (Nord Pool) i Evropska berza (EPEX-spot) zaintersovane su da uđu u vlasničku strukturu crnogorske berze električne energije.

Ugovoren završetak revitalizacije HE Đerdap 1

U sklopu nastavak saradnje EPS-a i ruske firme Silovije mašini u Sankt Peterburgu je potpisana deseta dopuna ugovora o revitalizaciji agregata HE Đerdap, kojom se omogućava završetak tog značajnog posla.

Rusi i Kinezi proširuju saradnju u nuklearnoj energetici

Rosatom će u Kini izgraditi još četiri nuklearna reaktora snage od pod 1.200 megavata.