Novosti i politika

AfD, jednom, ili u dve kolone na Bundestag

Bjorn Hoke ima presudu kojom je zakonito nazivati ga fašistom. Da li će ključni desničar desničarske AfD i njegovo Krilo samostalno jurišati na naredni Bundestag?
(ilustracija, Bjorn Hoke, vođa ekstremnog Krila stranke Alternativa za Nemačku - AfD)

Mađar Orban maršuje po svome

Vlada u Budimpešti ovlašćena da u borbi protiv zaraze izdaje dekrete. Brisel drhti zbog odluke mađarskog Parlamenta i kritikuje Evropi neposlušnog premijera
(ilustracija, Postoji raširena osuda velikih ovlašćenja koja su data premijeru Mađarske, tvrdi BBC: Viktor Orban u mađarskom parlamentu koji mu je izglasao “odrešene ruke” u borbi sa epidemijom)

Rivalstvo sila imuno na virus

Ruski Antonov -124, s medicinskom opremom za SAD, sleteo na Trampov tviter, a tek dan kasnije na aerodrom u Americi, zbog “ličnosti koje su nastojale da uspore proces”, objasnio Kremlj
(foto, Ruski avion AN 124 spreman za poletanje sa aerodroma Čkalovski 31. marta uveče u pravcu Njujorka sa tovarom medicinske pomoći za SAD)

SAD modernizuju “bombe” u Nemačkoj

Pentagon ignoriše stav Bundestaga protiv stacioniranja američkog nuklearnog oružja na teritoriji Nemačke i, štaviše, pristupa njegovoj modernizaciji
(ilustracija, Redovni su protesti protiv američkih nuklearnih bombi koje se čuvaju u malom gradu Bikelu (Buchel) na zapadu Nemačke - DW)

Nemačka odbacila ideju o zajedničkom rešavanju ekonomske krize: Neka se svako sam spašava!

Nemačka i Holandija odbacile ideju da se emituju „korona-obligacije“ i upućuju države u teškoćama da pozajme novac iz Evropskog fonda za stabilnost koji kredite uslovljava primenom politike državne štednje. Zvuči poznato
(Brussels, 27.03.2020 - predsednik Evropskog saveta Sarl Misel na konferenciji za novinare u Briselu posle samita EU, putem video-konferencije, povodom mera borbe protiv pandemije korona virusa: Charles Michel)

“Virusno” potplitanje SAD i Kine

G7 i G20 suočene s pokušajem Vašingtona da se korona virusu upiše poreklo po nacionalnosti. Saudijski sazvana G20 prvi put na okupu posredstvom ekrana i “žice”
(foto, Rijad, 26. mart 2020 - saudijski kralj Salman tokom virtuelne konferencije G20)

Epidemija korona virusa i francuske političke manipulacije

Grupa francuskih lekara podigli su tužbu protiv Anjes Bizin, bivše ministarke zdravstva i Eduara Filipa, prvog ministra, zbog "državne laži". Po njihovom mišljenju, ovi ministri su znali da je Francuska nespremna da se suoči sa epidemijom, ali nisu ništa učinili
(foto, Anjes Bizin, lekarka i bivša mnistarka zdravstva, posle debakla na opštinskim izborima, optužila je prvog ministra Eduara Filipa za neodgovorno ponašanje u vođenju velike sanitarne krize - a lekari tuže oboje)

Novi slovački poslanici položili zakletvu pod maskama

Poslanici su se, takođe, rukovali s predsednikom parlamenta - u rukavicama
(foto, Slovački poslanici polažu zakletbvu sa maskama i u rukavicama)

Putin: Boljševička revolucija-uvod u državnu tragediju

"Hoćemo li da imamo budućnost, moramo poznavati našu prošlost, a ta prošlost nas ne sme deliti“, rekao je ruski predsednik
(Moskva, 17.03.2020 - ruski predsednik Vladimir Putin, premijer Mihail Mišustin i gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin posetili su pozivni centar za hitne slučajeve bolesti korona virusa, u Moskvi, dok je ruska vlada odlučila da zabrani ulazak svim strancima počevši od srede)

Kinesko-američke varnice oko "kineskog" virusa

Kinesko Ministarsvo inostranih poslova je jutros tvit Donalda Trampa označio kao - klevetu
(Peking, 16.03.2020 - ponovo otvoren tržni centar u Pekingu. Kineska potrošnja i fabrička aktivnost opali su više nego što se očekivalo u januaru i februaru, zbog čega su neki prognostičari upozorili da će ovogodišnji ekonomski rast da padne na najniži nivo od 1970.)