Treba li odobriti Ukrajini da napadne ciljeve u Rusiji? Berlin okleva više od Pariza

N.J.

Tokom posete Nemačkoj, Emanuel Makron je rekao da Ukrajini treba odobriti da gađa određene položaje na ruskoj teritoriji, ali kancelar Šolc i dalje ostaje veoma rezervisan po tom pitanju – prenose nemački mediji

Državna poseta Emanuela Makrona Nemačkoj može se sažeti u dve reči: Evropa i odbrana. Tokom tri dana predsednik Francuske Republike nastavio je da govori o ove dve teme, veličajući zasluge evropske „strateške autonomije“ i pozivajući na veća ulaganja u sektor naoružanja – prenosi pariski Kurie enternasional u pregledu svetskih medija.

Napasti Rusiju?

Najviše reakcija izazvali su Makroovi komentari o mogućem odobrenju Kijevu da gađa Rusiju zapadnim oružjem. Ukrajinci moraju biti u stanju da „neutrališu vojna postrojenja sa kojih se ispaljuju projektili“, uključujući i ona koja se nalaze na ruskoj teritoriji - rekao je on tokom francusko-nemačkog saveta ministara organizovanog 28. maja.

Sa svoje strane Olaf Šolc je uveravao da nema nikakve pravne primedbe na pristup koji brani Makron.

„Ukrajina je napadnuta i ima pravo da se brani“, dodao je nemački kancelar, što su mnogi  shvatili kao podršku komentarima francuskog predsednika.

Nemačka štampa ostaje skeptična: za mnoge medije, primedbe kancelara su uvek praćene „određenim brojem uslova“ i stoga mogu da se tumače na različite načine.

„Makronova vizija puta ka miru ispunjena je bombama i artiljerijom“, komentariše Die Tageszeitung https://taz.de/Friedensdebatte-in-der-EU/!6012547/. Progresivni berlinski dnevnik podseća da je očuvanje mira upravo obećanje socijaldemokratske partije Olafa Šolca, SPD, u kontekstu kampanje na evropskim izborima.

List takođe napominje da nemački kancelar i dalje odbija da pošalje rakete „taurus“ Ukrajincima, iz straha da ne pređu crvenu liniju i uvedu svoju zemlju u rat protiv Rusije. Ocenjuje  da je kancelar isključio slanje kopnenih trupa u Ukrajinu, za razliku od francuskog predsednika.

Skrivanje napetosti u odnosima

„Svako obećanje koje su dali Šolc i Makron maskira nove tenzije“, potvrđuje levičarski list Die Zeit https://www.zeit.de/politik/ausland/2024-05/emmanuel-macron-deutschland-staatsbesuch-olaf-scholz-meseberg?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR3fypAHdjs-5etXw__KNlX5NawPVUnx4k8qpKYN1z9TrbHGCqtQFcNbGWs_aem_AVi0waz-3FiBk86eDgtcF2NqUHdFqyffZFfYXj5h1OjnrFPRiyOmZIncnyRYZVl7QgHte86g4HDQrHakPn8esN6- .

Dvojica lidera su se obavezala da će zajedno razviti hardver za napade, uz pomoć Velike Britanije, i čini se da su stavili po strani svoje neslaganje oko nemačkog uspostavljanja evropskog štita protivvazdušne odbrane. Ali iako su objavili zajednički tekst u britanskom listu Fajnenšel tajms, u kome se zalažu za više evropskog suvereniteta, razlike među njima ostaju očigledne – posebno kada je reč o Ukrajini.

Ovaj hamburški nedeljnik primećuje da su osetljive teme, poput mogućeg slanja francuskih instruktora u Ukrajinu, brzo evakuisane tokom Makronove posete Berlinu.

„Na novinarsko pitanje o ovoj temi, Makron je odgovorio da ne želi da komentariše ´glasine´, a Šolc se, sa svoje strane, uzdržao od bilo kakvih komentara.“

NATO i SAD za rat Nemačke sa Rusijom

Ideja da se Ukrajincima odobri da koriste zapadno oružje za gađanje Rusije nije se mogla izbeći, smatra Die Frankfurter Allgemeine Zeitung https://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/darf-die-ukraine-mit-westlichen-waffen-auf-ziele-in-russland-schiessen-19750155.html 

Poslednjih dana, generalni sekretar Severnoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg i šef evropske diplomatije Žozep Borel pozvali su na takvu meru. U Vašingtonu bi se za to zalagao i Entoni Blinken, navodi američka štampa.

„Što se tiče Nemačke, kancelar Olaf Šolc je isključio da će Berlin popustiti po pitanju isporuka vojne opreme Ukrajini, podseća ovaj konzervativni list. U nedelju, tokom građanskog dijaloga u Berlinu, on je rekao da su sa Kijevom uspostavljena jasna pravila i da ona funkcionišu.

Na unutrašnjem planu, kancelar nema interesa da otvoreno sledi liniju Emanuela Makrona, precizira Tagescajtung. Prema nedavnim anketama, skoro 60% Nemaca strahuje od ulaska njihove zemlje u otvoreni rat sa Rusijom.

„SPD-ova pro-mirovna kampanja za evropske izbore Šolca i kompanije - odgovor je na zabrinutost nemačkog stanovništva“.