Francuzi zabrinuti posle atentata kod Ajfelove kule: šta sa teroristima kada izađu iz zatvora na slobodu?

Nataša Jokić, Strazbur

Napadač koji je ubio jednog nemačkog turistu i ranio dvoje, dete je Iranaca koji nisu bili muslimani, zavarao je, izgleda, službu bezbednosti tvrdeći da “više nije musliman“
(Pariz, 03.12.2023 - najmanje jedna osoba je ubijena, a dve su ranjene kada ih je na ulici u Parizu, u blizini Ajfelovog tornja, napao muškarac kog je policija savladala, FoNet/AP)

Kako je moguće da je Arman Rajabpur-Mijandoab, francuski državljanin iranskog porekla, mogao da izvede atentat i ubije jednog nemačkog turistu, a dvoje ljudi rani, uprkos činjenici da je bio na policijskom spisku lica osumnjičenih za islamistički terorizam? Uz to, on je bio poznat policiji i zbog svojih psihijatrijskih problema.

U trenutku napada prema iskazima svedoka vikao je “Alah je veliki!“ saopštila je policija.

Kada ga je policija uhvatila rekao je da “niše nije mogao da podnese da muslimani ginu kako u Avganistanu, tako i u Palestini“, kao i zbog onoga “što se dešava u Gazi“, dodajući da je “Francuska saučesnik Izraela“ – preneo je ministar unutrašnjih poslova Francuske novinarima.

Biografija atentatora

Svi francuski mediji donose detalje o ličnosti atentatora.

Zna se da je rođen 21. marta 1997. u Neuilli-sur-Seine. Arman R.M. je prvi put uhapšen pre sedam godina kada je bio star 19 godina. Služba francuske bezbednosti (DGSI) otkrila je 28. jula 2016. da je on bio u kontaktu sa francuskim džihadistom iz grupe Islamska država (IS) prisutnim u iračko-sirijskoj zoni, Maksimilijenom Tiboom, koji ga je ohrabrio da počini napad u Francuskoj.

Njih dvojica su se upoznali u Francuskoj, a zbližila ih je zajednička strast za fotografisanjem grafita u metro-linijama RER u Parizu. Tibo je odigrao odlučujuću ulogu u radikalizaciji Armana R.M, smatraju istražitelji.

Arman R.M. tada je bio student biologije, a maturirao je na smeru prirodnih nauka što se u Francuskoj posebno vrednuje. Njegovi roditelji, koji nisu muslimani, pobegli su iz Islamske Republike Iran 1980-ih da bi se nastanili u Francuskoj, gde je i rođen. Do tada nije imao krivični dosije.

Tokom pretresa njegovog stana, istražitelji su otkrili da je mladić bio u kontaktu sa nekoliko džihadista na društvenim mrežama. Pored Maksimilijana Tiboa, uspostavio je kontakte i sa Adelom Kermišom, jednim od dvojice atentatora na katoličkog sveštenika Žaka Amela, ali i sa Larosijem Abalom, atentatorom na policajace u Megnanvilu, 13. juna 2016. godine, mesec i po ranije.

Pred istražiteljima je rekao da je prešao na islam i prihvatio njegovu radikalnu verziju, pod uticajem Maksimilijana Tiboa 2015. Tada je izabrao da se zove „Amine“ i promenio način života, prekinuvši svoja dva omiljena hobija, fotografiju i grafite. Počeo je da sluša anašid (verske pesme), zasnovane na ponavljanju, i prihvatio propaganda IS (Islamske države). U to vreme je razmišljao da se pridruži Maksimilijenu Tibou u Iraku.

Posle prvog saslušanja, međutim, prenose francuski medji pozivajući se na policjske izvore, Arman R.M. počeo je da se ponaša kao pokajnik da bi ubzo izjavio da nije više musliman.

pariz-prot-palestinci-s

Pariz, 02.12.2023 - skup podrške narodu Palestine u Parizu: FoNet/AP

Islamisti umesto komunista?

Analitičari preimećuju da on nije prvi radikalizovani zatvorenik koji je izvršio napad nakon izlaska iz zatvora. Šerif Kuači je takođe osuđen za terorizam pre nego što je počinio masakr u redakciji satiričnog nedeljnika Šarli Ebdo 2015. godine, devet godina nakon puštanja na slobodu. 

Nekoliko desetina džihadista odslužiće kaznu u godinama koje dolaze. U francuskoj javnosti sve češće se čuje pitanje praćenja terorista nakon njihovog puštanja na slobodu.

U policijskom dosijeu Arman Rajabpur-Mijandoab opisan je kao nestabilna osoba, koju je teško definisati, koja osciluje, između faza „radikalizacije“ i „deradikalizacija“.

Njegove “promene“ su, izgleda, zavarale policijske i nadzorne organe odgovorne za procenu opasnosti iako je dokazano da je tokom više godina bio u kontaktu sa četiri iskusna terorista, od kojih su trojica izvršila zločine u Francuskoj – ocenjuju analitičari u francuskim medijima.

Najnoviji atentat tim je više uznemirio javnost što se dogodio dva meseca nakon ubistva profesora istorije u gradu Arasu i osam meseci pre početka Olimpijskih igara u Parizu.

Francuski parlament uskoro će raspravljati o predlogu novog zakona u imigrantima koji bi omogućavao brže proterivanje stranaca iz Francuske u slučaju da su prekršili zakon.

Slučaj Armana Rajabpur-Mijandoaba pokazuje koliko je problem sa islamizmom složen jer ovaj islamista je rođen u Francuskoj i prema važećem zakonu tla – on je Francuz. Novi zakon neće pomoći u sličnim slučajevima. Osim toga, čak ni njegovi roditelji nisu muslimani iako su iz Irana.

Rebus je očigledno utoliko složeniji što pored verske ime i druge dimenzije kao što su socijalna i politička. Tome u prilog govori i čienjenica da su teritorije koje su pre pola veka naseljavali radnici – uglavnom glasači Komunističke partije Francuske - sada postale baza za regrutovanje mladih islamista.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...