Evropski parlament podržao digitalizaciju vizne procedure za Šengen: Da li će granice EU zaista biti bolje zaštićene?

Nataša Jokić, Strazbur

Zemlje članice EU imaju rok od sedam godina da se prilagode novom digitalizovanom sistemu
(ilustracija, digitalizacije šengenske vizne procedure obuhvata digitalizaciju viznih nalepnica i digitalizaciju zahteva za vizu i to preko evropske platforme za onlajn aplikacije, foto-www.guideconsultants.com)

Evropski poslanici, na plenarnom zasedanju u Strazburu, podržali su juče digitalizaciju vizne procedure za EU na osnovu izveštaja poslanika iz Slovenije Matjaža Nemeca. Države članice Unije imaju prelazni period od sedam godina da se prilagode novom sistemu.

Jučerašnjim glasanjem u Evropskom parlamentu učinjen je poslednji korak ka uvođenju digitalizacije šengenske vizne procedure koja obuhvata digitalizaciju viznih nalepnica i digitalizaciju zahteva za vizu i to preko evropske platforme za onlajn aplikacije.

Nova uredba će obezbediti jedinstvenu platformu EU za onlajn aplikacije, preko koje će moći da se podnosu zahtevi za šengensku vizu i plate takse za vizu, bez obzira na to u koju zemlju šengenskog prostora putnik želi da uđe.

Nalepnice će biti zamenjene digitalnom šengenskom vizom koja će važiti i za vize za dugoročni boravak. Ovu vizu će takođe izdavati zemlje EU koje još uvek ne primenjuju u potpunosti šengenska pravila (Bugarska, Rumunija, Kipar).

Evropska komisija i Parlament smatraju da će digitalizovana vizna procedura biti pristupačnija onima koji traže vizu nego što je to sadašnja “papirna“ procedura koja se odnosi na više od sto država i varira od države do države, što povećava troškove i za putnike i države članice.  

Zemlje EU očekuju višestruku korist od digitalizacije viznog procesa. Na bezbednosnom planu smatraju da će bolje biti zaštićene granice EU i da će imati bolji uvid ko ulazi u Uniju pre nego što napusti svoju zemlju i pređe granicu. Preovladava mišljenje da će digitalizacija otežati falsifikovanje viza i da će svaka zemlja članica za sebe kontrolisati eventualne digitalne falsifikate.

Članice EU takođe očekuju da će digitalizacija procedure podstaći turističke i poslovne posete EU.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...