Parlamentarna skupština Saveta Evrope o povratku džihadista iz Sirije: Treba im suditi u zemljama iz kojih potiču i stvoriti međunarodni sud

Nataša Jokić, Strazbur

Francuska je juče izvela novu operaciju repatrijacije žena -džihadistkinja i njihove dece zatočenih u zarobljeničkim logorima u iračko-sirijskoj zoni. Francuska je tako odustala od stare prakse preuzimanja isključivo dece, pri čemu su njihove majke prepuštane iračkim i sirijskim sudovima
(ilustracija, Holandski poslanik Peter Imzigt i austrijski Štefan Šenah podnose izveštaj o pitanju pravosudnog tretmana džihadista)

Parlamentarna skupština Saveta Evrope, panevropske organizacije sa 46 zemalja članica, u okviru koje funkcioniše Evropski sud za ljudska prava, usvojila je rezoluciju u kojoj se kaže da rešenje ne predstavlja prepuštanje sudovima u Iraku I Siriji da sude stranim državljanima – nekadašnjim pripadnicima Islamske države.

“Najbolje rešenje bi bilo da im se sudi pred međunarodnim sudom”, kaže se u rezoluciju i predlaže stvaranje međunarodnog ad hoc suda.

“U očekivanju stvaranja ovakvog suda, stranim borcima treba da sude sudovi iz zemalja odakle oni potiču i to za terorizam i međunarodne zločine, uključujući i genocid kao što je onaj protiv naroda Jezidi…”, piše u rezoluciji.

se-o-dzihadistima-s

Parlamentarna skupština Saveta Evrope foto Savet Evrope 

Povratnice iz džihada

U skladu sa ovim načelima, Francuska je prekjuče izvela novu operaciju repatrijacije žena-džihadistkinja zatočenih u zarobljeničkim logorima u iračko-sirijskoj zoni. Iz Sirije je vraćeno 15 žena i trideset i dvoje  dece.

Kako su javili ovdašnji mediji, avion je sleteo prekjuče ujutru na vojni aerodrom Viljakuble kod Pariza. Sve žene koje su prekjuče vraćene iz iračko-sirijske zone više godina živele su u redovima Islamske države (IS), a zatim u zarobljeničkim logorima koje su držale kurdske snage.

Među ovim povratnicama iz džihada, starosti od 19 do 56 godina, za sedmoro je raspisan nalog za hapšenje i one su tokom popodneva bile predočene istražnom sudiji, osmoro je privedeno u policiju po nalogu za pretres, preciziralo je tužilaštvo za borbu protiv terorizma. Neka deca bi takođe mogla da budu predmet istrage. Svaka od ovih žena bila je ili žena džihadiste ili se i sama borila kao džihadista. Sve će biti optužene za „zločinačko udruživanje u vezi sa terorističkim poduhvatom“ koji je otvorilo državno tužilaštvo posle njihovog odlaska ili njihovog ostanka u oblasti pod kontrolom Islamske države, nakon napada u januaru 2015. na redakciju Šarli Ebdo.

fra-zene-dzihadista-s

Žena i dvoje dece prelaze kroz kamp Al-Hol koji vode Kurdi i gde su zatočene porodice stranih boraca Islamske države (Sirija, 17.10.2019.) – izvor Radiofrance

Protiv razdvajanja porodica džihadista

Što se tiče dece, ona su poverena službama za zaštitu dece i smeštena u hraniteljske porodice uz odgovarajuće vaspitne mere.  

U zavisnosti od starosti i profila, neka od ove dece bi ipak mogla biti meta krivičnog postupka – preneli su francuski mediji.

Tokom prethodne rapatrijacije, pre tri meseca, iz Sirije i Iraka je u Francusku vraćeno 14 majki i 40 dece.  

Pre šest meseci Francuska je organizovala prvu sličnu operaciju, ali je posle toga odustala od načela po kome odlučuje od slučaja do slučaja koje će svoje državljane vraćati u zemlju, a koje neće. Posledica ovog načela bilo je razdvajanje majki od dece, pri čemu su majke najčešće davale svoj pristanak da im deca budu odvedena u Francusku bez njih.

Francuska vlada zastupala je pri tom stav da se odraslim francuskim džihadistima sudi u zemljama u kojima su počinili svoje zločine.

Pariz je bio izolovan u ovom pristupu i kritikovan na evropskom nivou i u Savetu Evrope kako iz bezbednosnih tako i iz humanitarnih razloga,

Prošle godine u septembru Francusku je osudio Evropski sud za ljudska prava (institucija Saveta Evrope), ocenjujući da nije opravdala svoje odbijanje da vrati porodice džihadista iz Sirije. Evropski sud za ljudska prava doneo je presudu na zahtev dva francuska bračna para iz Francuske koji su bezuspešno tražili repatrijaciju svojih ćerki i unučadi.

Nekoliko nedelja posle ove presude, ministar pravosuđa branio je pred senatom stav po kome Francuska u ovoj aferi treba da pomiri "humanost i veliki oprez". On je procenio da je „oko 200“ broj Francuza koji su još uvek zatočeni na bivšoj teritoriji takozvane Islamske države.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...