Na zahtev poslanika iz Velike Britanije: Parlamentarna Skupština Saveta Evrope raspravljaće o “rastućim tenzijama između Beograda i Prištine“

Nataša Jokić, Strazbur

Kosovo je 12. maja prošle godine podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope koji, međutim, od tada Komitet ministara spoljnih poslova zemalja članica još nije uzeo u razmatranje
(ilustracija, Parlamentarna skupština Saveta Evrope)

U Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, koja plenarno zaseda ovde u Strazburu, poslanici iz 46 zemalja članica raspravljaće u sredu popodne pod tačkom “aktuelna pitanja“ o – citiram - “rastućim tenzijama između Beograda i Prištine“.

Članovi skupštinske delegacije Srbije, kako saznajemo, pripremaju se da učestvuju u ovoj debati koja se našla na dnevnom redu na zahtev poslanika iz Velike Britanije. Ovaj zahtev usvojen je danas poslaničkim glasanjem na otvaranju zasedanja PSSE.   

U senci zahteva za prijem u SE

Savet Evrope, najstarija je panevropske organizacije koja nadzire poštovanje ljudskih prava, a Srbija je njena članica od 2003. godine.

Kosovo je 12. maja prošle godine podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope koji, međutim, od tada Komitet ministara spoljnih poslova zemalja članica još nije uzeo u razmatranje.

Posle Komiteta ministara, o zahtevu jedne zemlje za prijem, raspravlaju i glasaju poslanici iz zemalja članica okupljeni u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

Podrška Prištini odavno spremljena 

Za prijem nove članice potrebna je podrška dve trećine zemalja članica, što Priština odavno ima.

Od januara 2016. godine poslanička delegacija Skupštine Kosova ima pravo da učestvuje u radu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope s pravom da dobije reč ali bez prava glasa. 

Još 2012. Kosovo je otvorilo konzulat u Strazburu čiji je nezvanični zadatak bio da priprema prijem u Savet Evrope. Kosovo je u novembru 2013. primljeno u Evropsku banku za razvoj Saveta Evrope, a u septembru 2014. postalo je član Venecijanske komisije, tela koje se bavi nadzorom poštovanja načela pravne države u zemljama članicama Saveta Evrope.

 

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...