(Neobavezujuća) rezolucija o proširenju EU: Srbija i Kosovo da se međusobno priznaju, Beograd da uvede sankcije Rusiji

Nataša Jokić, Strazbur

Konstatuje se da je nedostatak delovanja i verodostojnosti EU poslednjih nekoliko godina u regionu zapadnog Balkana „stvorio vakum i tako otvorio prostor za Rusiju, Kinu i ostale zlonamerne treće aktere“
(ilustracija, Hrvatski poslanik Picula u Evropskom parlamentu, juče, tokom usvajanja rezoloucije koju je on predložio – o uzajamnom priznavanju Kosova i Srbije i uvođenju sankcija Rusiji)

Poslanici Evropskog parlamenta izglasili su juče rezoluciju o proširenju EU na osnovu izveštaja hrvatskog poslanika Tonina Picule kojom se preporučuje „da se pojača konstruktivna saradnju EU s vlastima Srbije i Kosova kako bi se postigao sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa na temelju uzajamnog priznavanja između  Kosova i Srbije“.

U izveštaju se kaže da taj sporazum treba da bude postignut u okviru dijaloga između Beograda i Prištine, citiram,  “što je ključno za napredak obeju zemalja na njihovom putu prema Evropi“.

U izveštaju Tonina Picule i tekstu rezolucije EP Kosovo se pominje kao država bez reference pod zvezdicom na rezoluciju UN 1244. 

Preporučuje se da EU nastavi pregovore o prijemu sa Srbijom „samo ako se (Srbija) uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i ostvari znatan napredak u reformama“.

„EU treba da pozove Srbiju da se sistematski uskladi s restriktivnim merama EU i opštom politikom prema Rusiji, pokaže napredak u demokratiji i vladavini prava te prihvati vrednosti i prioritete EU“, piše u rezoluciji o proširenju Evropske unije.

Takođe se preporučuje da se „u tom svetlu ponovno razmotre sva sredstva EU namenjena Srbiji, posebno za projekte koji se finansiraju u okviru privrednog i investicionog plana za zapadni Balkan, kako bi se osiguralo da su svi rashodi EU potpuno u skladu sa strateškim ciljevima i interesima EU“.

Izvestilac Evropskog parlamenta naglašava da je s obzirom na „sve veće ruske pretnje evropskom miru i stabilnosti“, „poboljšana politika proširenja i dalje najjači geopolitički alat koji EU ima na raspolaganju“. Konstatuje se da je nedostatak delovanja i verodostojnosti EU poslednjih nekoliko godina u regionu zapadnog Balkana „stvorio vakum i tako otvorio prostor za Rusiju, Kinu i ostale zlonamerne treće aktere“.

U rezoluciji o proširenju EU preporučuje se odobravanje liberalizacije viznog režima Kosovu bez odlaganja, odobravanje Bosni i Hercegovini statusa zemlje-kandidata nakon što na zadovoljavajući način sprovede reforme… i ubrzanje pristupanja Crne Gore kao predvodnice u procesu pristupanja EU.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...