Nuklearke će uskoro biti bezbednije

M.L.

Rusija sprema novo gorivo koje će isključiti mogućnost havarije u nuklearkama, kakva je bila ona u Fukušimi 2011. godine.

Ruski proizvođač nuklearnog goriva Tvel – kompanija-ćerka državnog Rosatoma, obećava da će uskoro početi da proizvodi novo bezbedno gorivo, koje če isključiti mogućnost katastrofe kakva se desila 11.marta 2011. godine u Japanskoj nuklearci Fukušima. Ova firma, kako piše nemački ekonomski dnevnik Handesblat, želi da postane dominantni svetski proizođač bezbednog goriva za nuklearne centrale.

Dok neke zemlje i dalje ne kriju svoje opredeljenje za nuklaernu enrgetiju Nemačka se odlučila da već do 2022. isključi sve svoje nuklaerne reaktore, bez obzira na njihov vek trajanja. Rusija ide obrnutim smerom i gradi nove reaktore. Predsednik Vladimir Putin nedavno je najavio, kao cilj, da nuklearke u energetskom miksu zemlje dostignu udeo od 30 procenata (sada je 19) kao i da na sadašnjih 35 reaktora dodao još 15.

U ekspanziji nukleaerne nergetike u i izvan granice Rusije ključnu ulogu ima proizvodjač goriva Tvel. Iz ove firme se najavljuje da će u roku od nekoliko godina proizvoditi nuklearno gorivo iz koga se neće oslobađati vodonik, čime će se preduprediti pretnja ekplozije kakva je izbila u Fukušimi.

Tvel je treći najveći svetski proizvođač nuklearnog godiva. Krajem 2017. imao je 17-postotni udeo na globalnom tržištu nuklearnog goriva. Broj jedan je američki Vestinghaus (Westinghouse), a broj dva francuski Framatom. Tvel snabdeva gorivom 72 reaktora u svetu u 14 zemlja i nastoji da ubuduće pojača svoju poziciju u svetu.

Nuklearni eksperti rade u razvoju goriva u tri pravca. Dva su na pojačano toplotno otpornom omotaču članaka goriva. Treći je modifikacija samog goriva. Radi se o strogo poverljivim i industrijskim i bezbednosnim tajnama, tako de je teško predviđati kako će se dalje razvijati ova istraživanja.

Prema nekim ocenama, Rusija je u istraživanju razvoja nuklearng goriva i dalje iza Vestinghausa i Framatoma.

 NAJVEĆI SVETSKI PROIZVODJAČI ELEKTRIČNE ENERGIJE IZ NUKLAERKI 2017. (U TWH)

  1. SAD 805
  2. Francuska 379
  3. Kina 248
  4. Rusija 188
  5. Južna Koreja 141
  6. Kanada 96
  7. Ukrajina 86
  8. Nemačka 72
  9. V.Britanija 64
  10. Švedska 63

Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...