Britancima neisplativa pametna brojila

BM

Isplativost ugradnje pametnih brojila sve je manja u Velikoj Britaniji. Zbog kašnjenja sa ugradnjom i povećanja troškova, planirana ušteda kod potrošača električne energije i gasa se prepolovila sa 26 na 11 britanskih funti godišnje.

Zastupnici Grupe za infrastrukturu (British Infastructure Group - BIG) britanskog parlamenta objavila je izveštaj koje pokazuje da bi pametna brojila uštedela u proseku samo 11 britanskih funti godišnje na računima za energiju, u odnosu na 26 funti, kako je na početku procenjeno, objavio je Indipendent a prenosi Energetika-net.

Projekat ugradnje 53 miliona pametnih brojila, čija je vrednost 11 milijardi funti u domaćinstvima i malim firmama trebao bi biti završen do 2020. godine. Međutim, pobunjeni zastupnici ne veruju da je takav cilj ostvariv, jer snabdevači uspevaju ugraditi oko 420.000 brojila mesečno. Naime, u početku se očekivalo da će pametna brojila širom Velike Britanije omogućiti godišnje uštede od 26 britanskih funti na računima za električnu energiju i gas kod istog snabdevača. Ali, grupa zastupnika sada procenjuje da bi ušteda bila oko 11 funti, zbog kašnjenja i povećanja troškova koji su se popeli za još jednu milijardu britanskih funti više nego što je planirano.

Snabdevači kasne s ugradnjom, objavili su da su do sada ugradili nešto više od 11 miliona pametnih brojila, koji su u funkciji od marta 2018. godine.

„Vladina predviđanja o uštedama potrošača bila su “naduvana”, zastarela i zasnovana na nizu sumnjivih pretpostavki o ličnoj, industrijskoj i ekološkoj uštedi. Najviše će uštedeti energetske firme, iako su većinu projekta finansirali kupci, preko većih računa“, naglašava grupa zastupnika.

Zastupnici su kritikovali i snabdevače, koji i dalje ugrađuju zastarela pametna brojila prve generacije - do januara 2019. godine, iako je rok bio do novembra 2016. godine. Uz to, ističu da su se neki snabdeivači služili strategijom “zastrašivanja”, kako bi uverili kupce da im se ugradi pametno brojilo.

Autori izveštaja procenjuju da čak 10% pametnih brojila ne radi dobro zbog loših mobilnih mreža, a više od njih pola postaju “glupi” nakon zamjne snabdevača.

Zbog svega ovoga zastupnici su predložili reviziju rasporeda ugradnje brojila i procenu stvarne uštede, zadužujući Ofgem - vladinog regulatora za tržište električne energije i gasa, da osigura prenos ostvarenih ušteda na kupce i uvođenje automatske naknade za neispravna brojila. Alternativa pametnim brojilima bi bio skup i zastareli analogni system, s kojim bi se kupci suočavali s nesigurnošću u procenama i netačnim računima za energiju.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...