Nuklearna energija „smešno skupa“ u poređenju sa solarnom

BM

Nobuo Tanaka, bivši šef Međunarodne agencije za energiju (IEA) tvrdi da je nuklearna energija krajnje „nekonkurentna“ u poređenju sa proizvodnjom solarne energije.

Nuklearna energija je „smešno skupa“ u poređenju sa solarnom energijom. Ovi izvori se ne mogu porediti sa finansijskog stanovišta, rekao je Nobuo Tanaka, bivši šef Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Tokom predavanja na simpozijumu u Tokiju Tanaka je napomenuo da je nuklearna energija krajnje „nekonkurentna“ u poređenju sa proizvodnjom solarne energije - u smislu troškova za izgradnju ili proširenje nuklearnih postrojenja, prenosi Asaši Šimbun.

„Bio sam šokiran kada sam čuo da IEA kaže da ’sunčeva energija postaje najjeftiniji izvor električne energije u mnogim zemljama‘ u izveštaju iz 2017. godine“, kazao je Tanaka, danas poznati advokat za nuklearnu energiju.

Troškovi nuklearnih elektrana su u porastu od zemljotresa i cunamija na istoku Japana 2011. godine, koji su oštetili nuklearnu elektranu Fukušima 1, kojom upravlja Tokio elektrik pauver ko.

„Izgradnja nove nuklearne elektrane je preskupa, jer će koštati više od jedan bilion jena (8,98 milijardi dolara), kako bi instalirali samo jedan reaktor“, rekao je Tanaka.

Nekadašnji zvaničnik IEA je pomenuo i reaktor sledeće generacije, rekavši da bi Japan trebalo da se trudi da povrati poverenje javnosti zajedničkim razvojem ekonomski efikasnog reaktora sa drugim zemljama kao što su Sjedinjene Države. Jedan takav tip sledeće generacije je visokotemperaturni gasni reaktor, koji je sigurniji i ekonomičniji od reaktora koji se trenutno koriste, jer koristi gas helijum za hlađenje umesto vode.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...