Elektromobilski bum u Kini

M.L.

Čak 487 prozvođača elektromobila registrovano je u Kini, zemlji koja je do sada podržala proizvođače “zelenih” automobila sa 15 milijardi dolara.

U Kini je dosad registrovano, kako piše Volstrit Džornal (Wal Stret Journal), čak 487 prozvođača elektromobila, što je verovatno više nego u "ostatku sveta".

Nema sumnje da veliki broj ovih proizvođača neće preživeti ali, u svakom slučaju, biće ih i dalje mnogo više nego u svetu. Kad se tome doda da Kina prednjači i u proizvodnji baterija za elektromobile postaje jasno da je na pomolu dugoročna dominacija ove zemlje u proizvodnji elektromobila.

Tom elektromobilskom bumu doprinela je, svakako, država, koja je dosad ovim prozvođačima na ime podrške isplatila 15 milijardi dolara, a odobreno je još oko 45 milijardi dolara za te svrhe.

Trenutno u velikim gradovima Kine, kao što su Peking i Šangaj, praktično je nemoguće da se registruje automobil s klasičnim motorom, a oni koji registruje elektrombil moraju čekati na to nekoliko dana.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...