Jaguar - Land Rover prelazi na električne motore

BM

Ralf Špet, generalni direktor čuvene auto-kompanije Jaguar - Land Rover najavio je seriju modela sa električnim ili hibridnim pogonom. Predstavljanje prvog čisto električnog modela SUV Jaguar I-Pace planira se već za sledeću godinu. Većina proizvođača automobila se okreće električnim tehnologijama, jer vlasti od Kine do Evrope sve više brinu za životnu sredinu, a standardi njene zaštite postaju sve stroži.

Auto-kompanija Jaguar - Land Rover objavila je u četvrtak da će njeni novi modeli od 2020. godine biti sa električnim ili hibridnim pogonom.

Generalni direktor Ralf Špet je, kako izveštava AFP, najavio seriju modela s pogonom uz korišćenje električne energije, uključujući i potpuno električna vozila, hibridna - na punjenje, i lagana hibridna vozila.

Električni automobil imaju samo jednu vrstu pogonske snage, električnu, i pune se na električnoj utičnici.

Hibridni automobil, čije baterije mogu da se pune, obično imaju dva tipa pogona: električni - punjiv na utičnicu i motor na benzin. Automobil se kreće pomoću oba pomenuta izvora.

Automobil koji koristi lagani hibridni system, takođe, ima dva pogonska sistema, ali za razliku od vozila koja imaju punjive baterije, njegova električna baterija ne može da se puni dok se vozilo koristi - povratkom energije kočenja.

Jaguar - Land Rover planira da sledeće godine predstavi svoj prvi čisto električni model - SUV Jaguar I-Pace.

Ova britanska firma pripada indijskoj grupi Tata Motors. Tokom fiskalne 1916-17. godine prodala je 604.000 luksuznih, sportskih i SUV vozila, što je rekordni broj i porast za 16 odsto godišnje.

Prelazak na električne motore od 2020. godine najavio je pre dva meseca švedski Volvo, a to je krajem avgusta učinio i britanski Aston Martin.

Većina proizvođača automobila se okreće električnim tehnologijama, jer vlasti od Kine do Evrope sve više brinu za životnu sredinu, a standardi njene zaštite postaju sve stroži.

Vlasti u Francuskoj i Velikoj Britaniji nedavno su saopštile da nameravaju da zabrane prodaju dizel ili benzinskih automobila na svom tržištu do 2040. Norveška je čak objavila da želi da do 2025. godine zaustavi prodaju novih automobila opremljenih samo motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Holandija ima slične ambicije.

Kina je prošle godine odlučila da će do 2020. godine 12 odsto automobila prodatih na njenoj teritoriji biti sa električnim ili hibridnim pogonom.

Međutim, tržište za "čiste" automobile (električne ili hibridne) je i dalje malo u Zapadnoj Evropi, gde je, prema podacima Udruženja evropskih proizvođača automobila (Acea), više od 95 odsto novih vozila registrovanih 2016. bilo sa dizel (49,5 odsto) ili benzinskim motorima (45,8 odsto).


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...