Fosilna goriva i tehnologije na odgovoran način

BM

Srbija čini sve moguće napore kako bi se uključila u praćenje savremenih tehnologija koje doprinose očuvanju životne sredine i smanjenju emisije štetnih gasova, rečeno je danas na skupu CO2 - mogućnosti prikupljanja, korišćenja i skladištenja (Carbon Capture, Utilization, and Storage –CCUS).

Srbija čini sve moguće napore kako bi se uključila u praćenje savremenih tehnologija koje doprinose očuvanju životne sredine i smanjenju emisije štetnih gasova, rečeno je danas na skupu "CO2 - mogućnosti prikupljanja, korišćenja skladištenja (Carbon Capture, Utilization, and Storage –CCUS)“ u Klubu poslanika.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je tom prilikom novinarima da bi u prvi plan trebalo staviti odgovoran odnos prema životnoj sredini u smislu korišćenja fosilnih goriva i novih tehnologija koje treba da smanje emisiju CO2.

"Srbija je imala ozbiljan put kroz koji je prošla niz aktivnosti i značajno je što se Srbija našla među 24 države u svetu koje su deo tima i koje treba da obezbede da se fosilna goriva koriste na odgovoran način", rekao je Antić.

"To je za Srbiju jako bitno zato što smo mala zemlja i nemamo velike resurse. Za nas su resursi uglja izuzetno značajni i mi moramo da nađemo način kako da te resurse do kraja iskoristimo", rekao je Antić najavljujući da će se ubuduće primenjivati najsavremenije tehnologije koje treba da štite životnu sredinu.

Antić je naveo da je reč o projektima koji se nalaze u pilot fazi i da veruje da će Srbija biti prva zemlja u ovom delu Evrope koja će koristiti te tehnologije.

"Prilikom eksploatacije uglja, njegovog sagorevanja, on treba da se "uhvati" i nakon toga ili da se skladišti u zemlji ili da se transportuje i prodaje, jer CO2 može da se prodaje kao i svaki drugi resurs", objasnio je ministar ističući da ćemo biti u potpunosti posvećeni tome da radimo i budemo deo svetskih projekata.

Na ovom skupu fokus je bio na ključnim izazovima u tehnologiji prikupljanja i skladištenja ugljenika, kao i načinima na koji to može da zadovolji ekonomske, energetske i bezbednosne prioritete, kao i zaštite životne sredine u Centralnoj i Istočnoj Evropi, ali i širom sveta.

Na radionici je istaknuto da bi uspostavljanje regionalnih centara za izdvajanje i skladištenje ugljen-dioskida moglo da predstavlja najjeftiniji put do energije koja ne emituje mnogo ugljenika.

To bi kako je navedeno, moglo da spreči da više od 20 odsto globalne emisije štetnih gasova "pobegne" u atmosferu.

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Mirjana Filipović rekla je da je Srbija spremna da iskoristi prilike za preuzimanje liderske pozicije koja se nudi onima koji preduzmu naredne korake u pravcu unapređenja u toj oblasti.

„Srbija se obavezala na poštovanje direktiva koje se odnose na zaštitu životne sredine, odnosno upotrebu tehnologija koja će omogućiti da se iskoristi energetski potencijal. Ono što bi mogli da uradimo to je da u saradnji sa okolnim zemljama stvorimo neki vid zajedničke saradnje", rekla je Filipović.

Govoreći o primeni u praksi, Filipović je kazala da je to složen proces, koji se sastoji od nekoliko segmenata, počev od "hvatanja uglja", skladištenja, transporta...

Pored predstavnika resornog ministarstva, učesnici skupa bili su predstavnici EPS-a, NIS-a Srbijagasa, kao i perdstavnici stranih institucija poput Rice University.

Izvršni direktor za zaštitu životne sredine na tom univerzitetu Carls Mekkonel rekao je da je dobro što se u praksi pokazalo da se mogu zadovoljiti zahtevi u oblasti životne sredine, a da se istovremeno poveća i broj radnih mesta.

Kako je kazao, Srbija ima značajan potencijal za primenu tehnologija u toj oblasti.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...