Mađarska će i dalje kupovati gas od Rusije

ML

Dok zemlje zapadne Evrope nastoje da se "otkače" od ruskog plina, Mađarska na osnovu 15-godišnjeg sporazuma potpisanog 2021, dobija iz Rusije godišnje 4,5 milijarde kubnih metara gasa
(ilustracija, Turski tok do Mađarske, preko Srbije, https://teknoblog.ru/2021/08/30/113373)

Mađarska je zadovoljna saradnjom sa Rusijom u isporukama gasa i nema u planu da prestane s tim, uprkos pritisku koji se vrši na Mađarsku u tom pogledu. To je danas na Ekonomskom forumu u Petrogradu, kako prenosi Rojters, istakao mađarski ministar spoljnih poslova Peter Siarto (Szijjarto).

Dok zemlje zapadne Evrope nastoje da se "otkače" od ruskog plina, Mađarska na osnovu 15-godišnjeg sporazuma, potpisanog 2021. dobija iz Rusije godišnje 4,5 milijarde kubnih metara gasa. Sijarto je dodao da je "za Mađarsku prioritetno da osigura isporuke gasa koji joj je potreban, bez obzira na političke ili ideološke pritiske".  

Do Mađarske gas stiže posredstvom gasovoda Turkstrim (Turkstream) koji Rusiji omogućuje da zaobiđe Ukrajinu u isporukama gasa za južnu Evropu, između ostalih i Srbiju. 

Mađarska je jedini član Evropske unije čiji lider, premijer Viktor Orban održava, i posle invazije Rusije na Ukrajinu 2022, normalne, reklo bi se čak prijateljske odnose s ruskim predsednikom, ukazuje Rojters.

Ostale evropske zemlje, koje su dobijale godinama gas od Rusije, nastoje da se oslobode zavisnosti od energetskih sirovina iz Rusije, tj nafte i gasa, kao i groriva za nuklearke. U slučaju gasa to je skoro sasvim realizovano.  

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...